Gemeente Oisterwijk

Stevige controle op veiligheid vuurwerkverkooppunten

Op dinsdag 21 december 2010 hebben de gemeente Oisterwijk, politie en brandweer een gezamenlijke handhavingactie gehouden. Tijdens deze actie zijn alle vuurwerkverkooppunten in Oisterwijk en Moergestel gecontroleerd. Hierbij is gekeken of ze voldoen aan de regels die gelden voor het opslaan en verkopen van vuurwerk.

Veiligheid

Met deze controle willen gemeente, politie en brandweer ervoor zorgen dat de vuurwerkverkooppunten voldoen aan alle veiligheidseisen. Ook is het belangrijk om onderling kennis uit te wisselen. Zo zijn de verschillende partijen op de hoogte van de situaties bij de verkooppunten en kunnen er onderling afspraken gemaakt worden voor noodgevallen.

Resultaten

In totaal zijn er 5 verkooppunten gecontroleerd en daarbij zijn 12 overtredingen geconstateerd. Eenmaal was er sprake van een ernstige overtreding, hierbij was vuurwerk aanwezig buiten de bewaarplaats. De andere overtredingen:

1. Nooduitgangen die niet snel genoeg open kunnen of niet snel genoeg toegankelijk zijn.

2. Eén klein blusmiddel dat niet op tijd is herkeurd.
3. Het tentoongestelde vuurwerk niet is voorzien van de tekst "dummy"
4. Het ontbreken van een schriftelijke instructie over hoe te handelen in geval van nood.

Het gaat hier over kleine overtredingen die niet van invloed zijn op de veilige opslag van vuurwerk. Voor deze overtredingen is de afspraak gemaakt dat ze binnen één dag opgelost zijn. Het vuurwerk dat buiten de bewaarplaats is gevonden, wordt direct opgeslagen in de officiële bewaarplaats. Het vuurwerk was aanwezig in de verkoopruimte met sprinkler maar dat mag alleen op 29, 30 en 31 december.

Vervolg

Tijdens de verkoop van vuurwerk zullen alle vuurwerkverkooppunten weer worden bezocht door een toezichthouder van de gemeente en de brandweer. De politie zal tijdens de 3 verkoopdagen vooral aanwezig zijn op straat om op te treden tegen overlast door het afsteken van vuurwerk.

De regels


1. Het verkopen van vuurwerk is toegestaan op 29, 30 en 31 december.
2. De verkoop van vuurwerk is toegestaan aan personen vanaf 16 jaar.
3. Je mag vuurwerk afsteken op 31 december tussen 10.00 uur in de ochtend en 02.00 uur
in de nacht.

4. Ruim vuurwerkrommel op en stop het in de vuurwerkafvalzak die je bij het vuurwerkverkooppunt gratis krijgt. Deze zak mag in de eerste week van januari 2011 bij de restafvalcontainer worden aangeboden.