Gemeente Almere

Tweehonderd betaalbare kavels verkocht

23-12-2010

101223 kavelverkoop Ibba 101004-1403.LADDE.jpg (224.6K) Op de vierde `IbbA Kavelkiesdag' op zaterdag 18 december kochten veertig huishoudens de betaalbare kavel van hun keuze. Daarmee is het aantal verkochte IkbouwbetaalbaarinAlmere-kavels de tweehonderd gepasseerd, slechts twee jaar na de introductie van de IbbA-regeling.

Een succes, vindt wethouder Adri Duivesteijn: "De cijfers tonen aan dat mensen met een lager inkomen hun eigen huis willen bouwen. De resultaten laten zien waar dat toe leidt. In het Homeruskwartier zijn de eerste IbbA-woningen onlangs opgeleverd: woningen die stuk voor stuk voldoen aan de wensen van de bewoners, en die samen zorgen voor een grote variatie." In januari 2009 is IkbouwbetaalbaarinAlmere geĂŻntroduceerd, een samenwerking tussen de gemeente Almere en woonstichting de Key: een regeling waarbij mensen met een inkomen tot modaal en modaal plus de mogelijkheid krijgen een eigen huis te bouwen. De doelgroepen van IbbA zijn huishoudens met een bruto jaarinkomen van 20.000 tot 46.000 euro.

Starters en doorstarters

In de rest van Nederland krijgen starters praktisch geen mogelijkheid om een huis te kopen, laat staan een huis te bouwen. En de doorstarters vallen helemaal tussen de wal en het schip - met de recente maatregelen kunnen die niet meer huren en ook geen huis kopen. In Almere krijgen beide doelgroepen met IbbA de kans om een eigen huis, volledig naar eigen inzicht en wensen, te bouwen.

Deelnemers die aan de voorwaarden voldoen, betalen alleen dat deel van de waarde van de woning dat zij in staat zijn zelf te financieren (minimaal 52%), het overige deel betaalt de VOF IkbouwbetaalbaarinAlmere (IbbA). Op de lange duur moeten de kopers het verschil in prijs wel betalen, maar alleen als hun inkomen zodanig is gestegen dat dit mogelijk is of als zij het huis weer verkopen.

Eigen huis bouwen

Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze unieke regeling: in minder dan twee jaar tijd zijn tweehonderd huishoudens aan de slag gegaan of gaan binnenkort aan de slag met de bouw van hun eigen huis.

De IbbA-regeling is opgezet als onderdeel van het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere', waarvoor in Almere jaarlijks een groot aantal kavels op de markt komt voor particulier opdrachtgeverschap. De IbbA-kavels maken ondertussen al 30% uit van het totaal aantal jaarlijks verkochte kavels in Almere.