Agentschap NL


windpark Zuidlob

Maximaal 229 miljoen euro subsidie voor windpark Zuidlob

Op de zuidelijke punt van Flevoland, de 'Zuidlob', komt een groot windpark. De subsidie is verleend op grond van de SDE, de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie, een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het windpark bestaat uit 36 windturbines die in drie rijen van twaalf geplaatst worden. Het vermogen van het toekomstige park is 122,4 MegaWatt, genoeg om ruim 90.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Zuidlob Wind BV, een samenwerkingsverband van agrarische ondernemers uit het gebied en NUON Duurzame Energie, realiseert en exploiteert het park.

De verleende subsidie is een maximum. De daadwerkelijke hoogte van de subsidie is afhankelijk van de toekomstige productie en elektriciteitsprijs. De subsidie wordt in vijftien jaar tijd uitgekeerd. Agentschap NL, uitvoerder van de regeling, heeft de subsidieaanvraag beoordeeld en Bureau Energieprojecten, onderdeel van Agentschap NL, speelde een coördinerende rol bij de vergunningenverlening.

Met ingang van 2011 komt in plaats van de huidige Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE) een nieuwe stimuleringsregeling, de SDE+. Dit is door minister Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. De nieuwe subsidieregeling, die medio volgend jaar in werking zal treden, zal ook de subsidiëring van windparken op land mogelijk maken.