Gemeente Tilburg

Persbericht
23 december 2010

Aerospace en maintenance Park in Midden-Brabant

Er komt een aerospace en maintenance Park in Midden-Brabant. Voor deze ontwikkeling ontvangt de gemeente Tilburg een subsidie van acht miljoen van de provincie Noord-Brabant in het kader van de subsidieregeling Samen Investeren. De gemeente Tilburg draagt twee miljoen euro bij.

Voor de keuze van de locatie heeft de gemeente Tilburg een locatieonderzoek laten verrichten. In het onderzoek werden twaalf potentiële locaties in Midden-Brabant onderzocht. Deze lijst is teruggebracht tot vier plekken die aan de meeste eisen voldoen. De gemeente Tilburg heeft besloten het advies uit het rapport over te nemen en heeft een zogenaamd memorandum of understanding (intentieverklaring) ondertekend met de vastgoedeigenaren van de Ericsson Campus in Gilze-Rijen.
Wethouder Erik de Ridder (Economische Zaken): "Op deze locatie is ruimte beschikbaar, omdat Ericsson niet alle panden op de campus in gebruik heeft. Er is een uitstekende bestaande infrastructuur en we kunnen er snel terecht.
Dit is een grote ontwikkeling en dan moet je niet klein denken. Durf over je eigen gemeentegrenzen heen te kijken. De campus is misschien niet in Tilburg, maar een groot gedeelte van de werkgelegenheid landt in deze stad."

Simulatoren

In samenspraak met de provincie is bepaald dat de middelen in eerste instantie worden aangewend om een viertal projecten op gang te brengen die vanaf 2014 op eigen benen moeten kunnen staan. Het gaat hierbij om de opzet van een opleidingencentrum voor helikopteronderhoud, een simulatorenpark waar luchtvaartsimulatoren, maar ook simulatoren voor de gezondheidszorg en calamiteitenbestrijding bij elkaar gebracht kunnen worden en een Aerospace & Maintenance House. Dit is een projectbureau dat wordt ingericht om de sector door te ontwikkelen door bijvoorbeeld innovatie te stimuleren, samenwerking tussen bedrijven te bevorderen en het cluster in binnen- en buitenland te promoten. Tenslotte is een bijzondere leerstoel ingesteld aan de Universiteit van Tilburg die bekleed wordt door hoogleraar Henk Akkermans. De leerstoel richt zich op onderzoek naar en onderwijs in de dynamiek van samenwerkingsverbanden voor het onderhoud van technisch complexe kapitaalgoederen.

Werkgelegenheid

De maintenance (onderhoud)- sector is een belangrijk onderdeel van de Midden-Brabantse industrie. Wethouder De Ridder: "De industrie kan alleen maar draaien bij een optimaal georganiseerde onderhoudssector. Door het actief stimuleren van een duidelijk aandachtsgebied binnen die sector - de luchtvaart- leidt dit tot een toenemende aandacht voor de industrie in zijn geheel. Bijvoorbeeld door meer interesse voor technisch beroepsonderwijs onder jongeren. Uit onderzoek van hoogleraar Akkermans blijkt dat langdurig investeren in de maintenance sector het aantal banen in Midden-Brabant in die sector kan laten groeien van de huidige 1.500 naar mogelijk 5000 tot 6250 banen in 2030."

De Ideale Connectie

De beschikbare tien miljoen Euro wordt in de periode 2011 tot en met 2013 besteed op basis van een projectprogramma dat de gemeente de afgelopen maanden schreef in nauwe samenwerking met de gemeente Gilze-Rijen, het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Het projectprogramma sluit aan bij de speerpuntsectoren die de regio Midden-Brabant heeft vastgelegd in het regionale economische actieprogramma De Ideale Connectie. Op Zuid-Nederlands niveau passen de activiteiten binnen het programma van het Dutch Institute World Class Maintenance, het instituut dat op dit niveau strategische sturing en operationele ondersteuning geeft aan het bevorderen van de innovatiekracht van de 'Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) sector. Met dit instituut werd eveneens nauw samengewerkt bij de totstandkoming van de plannen. Het projectprogramma is een vervolg op het feit dat Midden-Brabant ook landelijk gezien wordt als top maintenance regio, zoals recentelijk in het regeerakkoord is vastgelegd.
---