Politie Gelderland-Zuid

Vuurwerkproject in Groesbeek e.o.

Groesbeek, 23-12-2010 o Politieteam Groesbeek draait, net als vorig jaar, ook de laatste drie dagen van 2010 (als er vuurwerk verkocht mag worden) in haar werkgebied een vuurwerkproject. Vanuit oogpunt van veiligheid en overlast houdt de politie extra toezicht, dit gebeurt ook samen met partners als gemeenten en brandweer.

Het politietoezicht is vooral gericht op het buiten de toegestane tijden afsteken van (illegaal) vuurwerk. Vuurwerk afsteken mag alleen op vrijdag 31 december 2010 vanaf 10.00 uur tot zaterdag 1 januari 2011 om 02.00 uur. Wie op andere tijden vuurwerk afsteekt is dus strafbaar. Daarnaast gaat de politie samen met brandweer (brandveiligheid) en gemeente (inrichtingseisen) bij diverse verkooppunten in het gebied langs voor controle op naleving van de regels.

Het verscherpte politietoezicht gaat uit van zero tolerance en lik-op-stuk beleid, wat betekent dat als er een duidelijke overtreding van de regels wordt geconstateerd direct een bekeuring (boete of Halt-verwijzing) volgt. De bestraffende taak via Halt bestaat dan uit het direct opleggen van een werkstraf aan jongeren tot 18 jaar die zich niet hebben gehouden aan de geldende regels omtrent vuurwerk. Daarnaast moeten deze jongeren de mogelijk aangerichte schade vergoeden.

Op de sites van de diverse gemeenten, zoals Groesbeek en Heumen, staan de belangrijkste regels rond het vuurwerk op een rij. Ook zijn tips na te lezen over hoe veilig om te gaan met vuurwerk.

Vuurwerkteam
Naast de alertheid op teamniveau is in de politieregio Gelderland-Zuid ook een speciaal Vuurwerkteam actief. Dit is een gezamenlijk team met het korps Gelderland-Midden en is al enige maanden actief bijvoorbeeld waar het gaat om handel in illegaal vuuwerk. Op deze site zijn onlangs al enkele berichten gepubliceerd over grotere onderzoeken van dat team en inbeslag genomen partijen illegaal vuurwerk. (08)

Laatst gewijzigd 23-12-2010 14:34 | © Regio Gelderland-Zuid |