Donner biedt geen openingen voor nieuwe rijkscao

23/12/2010 14:46

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV en de andere bonden hebben vandaag een gesprek gehad met minister Donner (Binnenlands Zaken) over de nieuwe cao voor rijksambtenaren. Het gesprek is volgens Jan Willem Dieten, bestuurder Abvakabo FNV, teleurstellend verlopen. "We hadden gehoopt dat de minister, als politiek verantwoordelijke, de ruimte zou nemen om afspraken met ons te maken."

Met name als het gaat om afspraken over de bezuinigingen bij de Rijksoverheid, kunnen Donner en de bonden geen overeenstemming bereiken. "De minister zegt dat hij het 'instrument van gedwongen ontslagen' wil kunnen toepassen bij de bezuinigingen. Wij vinden juist dat de overheid zoveel mogelijk mensen binnenboord moet houden aangezien de vergrijzing vanaf 2013 zorgt voor een razendsnel natuurlijk verloop. Daarnaast is het onacceptabel en duur wanneer de overheid mensen gedwongen ontslaat."

Ook over het salaris van de ambtenaren kunnen de bonden en de werkgever het niet eens worden. Abvakabo FNV vraagt een salarisverhoging van twee procent, minister Donner biedt de nullijn. Dieten: "Twee procent is een reële loonsverhoging die alle bonden in Nederland vragen gezien alle prijsstijgingen. Maar zeker met het oog op de nabije toekomst, wanneer de overheid alle zeilen bij moet zetten om als werkgever aantrekkelijk te blijven, is het nodig om nù niet teveel uit de pas te lopen met de markt."

Nu Donner geen enkele opening heeft geboden om te komen tot een fatsoenlijke cao, heeft verder overleggen geen zin. Dieten: "In januari overleggen we met onze kaderleden. Ik vermoed dat ook zij de opstelling van de minister niet zo kunnen waarderen. Het zou zo maar kunnen dat ze willen dat we acties voorbereiden."

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo'n 250 cao's en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.