Gerechtelijke organisatie

Hof spreekt verdachte vrij van genitale verminking

Amsterdam, 23 december 2010 - Het gerechtshof Amsterdam heeft op 23 december 2010 in hoger beroep een vader die ervan werd verdacht zijn 5-jarig dochtertje genitaal te hebben verminkt, vrijgesproken. Aan hem wordt wel drie maanden gevangenisstraf opgelegd voor mishandeling.

Het hof heeft op grond van de medische rapportages vastgesteld dat het slachtoffer genitaal is verminkt en dat dit letsel niet door haarzelf is toegebracht. Het hof acht echter, evenals de rechtbank, niet wettig en overtuigend bewezen dat het de verdachte is geweest die de verminking heeft toegebracht.

Niet onomstotelijk
Het hof komt daartoe, omdat de verklaring van het slachtoffer zeer beknopt is en weinig details inhoudt, terwijl het bovendien de verklaring van een zeer jong kind betreft waarmee behoedzaam moet worden omgegaan.
Daarnaast is er geruime tijd verstreken tussen het moment waarop het slachtoffer voor het eerst met haar pleegmoeder over de verminking heeft gesproken en het verhoor van het slachtoffer door de politie. In de tussentijd heeft zij meerdere malen met de pleegmoeder over deze gebeurtenis gesproken. Bovendien heeft zij in het eerste gesprek met haar pleegmoeder andere beschuldigingen geuit ten aanzien van iemand anders, die zij later heeft ingetrokken. Door dit alles is de betrouwbaarheid en de authenticiteit van haar verklaring aangetast. Daar komt nog bij dat het slachtoffer heeft verklaard dat haar moeder aanwezig was bij de verminking. Haar moeder, die aanvankelijk ook als verdachte is aangemerkt, heeft dit echter consequent ontkend en deze ontkenning komt â mede gelet op de resultaten van telefoontaps - op het hof niet ongeloofwaardig over.
Concrete verdere aanwijzingen dat de verdachte â die steeds stellig heeft ontkend - betrokken is geweest bij de gebeurtenis, ontbreken.

Het hof concludeert uit al het voorgaande, dat niet onomstotelijk vaststaat dat het de verdachte is geweest die het slachtoffer het letsel heeft toegebracht, zodat hij wordt vrijgesproken.

Drie maanden gevangenisstraf
Wel wordt de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden voor de mishandeling van zijn dochtertje, door haar meerdere malen te slaan en in de wang te bijten.

De rechtbank Haarlem sprak de man eerder ook al vrij van de genitale verminking en veroordeelde hem tot drie maanden gevangenisstraf voor mishandeling (te weten bijten in de wang en slaan) van zijn dochter.

Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak.

LJ Nummer

BO8531

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 23 december 2010 Naar boven