Gemeente Valkenswaard


Proef met fietsparkeerstroken op Corridor

Het college van de gemeente Valkenswaard heeft besloten om in 2011 een proef te houden met fietsparkeerstroken op de Corridor (zowel Corridor-oost als -west in het kernwinkelgebied.

Aanleiding voor het besluit zijn onder meer diverse klachten van de winkeliers in het centrum. Het 'wildparkeren' van (brom)fietsen op de Corridor is hen een doorn in het oog. Voornamelijk het plaatsen van fietsen tegen de winkelpuien veroorzaakt overlast in de vorm van een belemmerde doorgang. Daarnaast leidt het tot een verrommelde indruk van het voetgangersgebied.

Na overleg over het voorgaande met de Stichting Centrum Management Valkenswaard en de Fietsersbond afdeling Valkenswaard, heeft het college nu besloten een proef van 1 jaar te houden met fietsparkeerstroken. Dit worden gemarkeerde vakken waarbinnen de (brom)fiets geparkeerd dient te worden. De vakken worden met witte belijning aangebracht op de stroken op de Corridor waarop nu ook al de fietsklemmen zijn geplaatst. Bij de vakken komen verkeersborden om de functie van de parkeerstroken te verduidelijken.

Door het instellen van een (brom)fietsparkeerverbod wordt in de huidige voetgangerszone op de Corridor geregeld dat het fietsparkeren buiten de fietsklemmen en buiten de nieuwe fietsparkeerstroken straks niet meer is toegestaan. Het college heeft hiervoor een verkeersbesluit genomen dat op 29 december wordt gepubliceerd op deze website en de gemeentepagina in de Kempener Koerier.

Startdatum in voorjaar 2011
De proef zal van start gaan in het voorjaar van 2011. De exacte startdatum is nu nog niet bekend. De gemeente zal hierover tijdig vooraf publiceren via gemeentepagina en website.

Na de proefperiode van 1 jaar volgt een evaluatie. Daarbij zal de gemeente ook de Fietsersbond afdeling Valkenswaard en de Stichting Centrum Management Valkenswaard betrekken.