Rijksoverheid


Rosenthal verwelkomt Amerikaanse goedkeuring START-verdrag

Nieuwsbericht | 23-12-2010

De regering is verheugd dat de Amerikaanse Senaat instemt met het nieuwe START-verdrag. `De Verenigde Staten zetten hiermee een stap naar verdere nucleaire ontwapening en een veiliger wereld', aldus minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken). Uitvoering van dit verdrag, dat de VS en Rusland dit voorjaar sloten, leidt ertoe dat de twee landen hun aantallen kernwapens aanzienlijk verminderen.

Een belangrijk onderdeel van het verdrag zijn de verificatiebepalingen, die wederzijdse controles op de naleving ervan mogelijk maken. Sinds het aflopen van het oude START-verdrag, vorig jaar december, was dat niet meer mogelijk.

President Obama streeft naar een kernwapenvrije wereld. Hij gaf hiervoor in april 2009 tijdens een toespraak in Praag de aftrap. De regering steunt de inzet van president Obama vanaf het begin.

Volgens Rosenthal is de ratificatie van het verdrag ook van belang voor de Atlantische relaties met Rusland. `Na de NAVO-top in Lissabon, waar de relatie met Rusland een nieuwe impuls kreeg, draagt dit bij aan wederzijds vertrouwen en verdere samenwerking', aldus de minister. De Russische Doema moet nog instemmen met het verdrag.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051