NWEA: langdurig industriebeleid stemt wind op zee sector hoopvol

23/12/2010 16:10

Stichting De Koepel

PERSBERICHT

Utrecht, 23 december 2010

Minister Verhagen ziet economisch belang en potentieel van offshore wind sector in

NWEA: langdurig industriebeleid stemt wind op zee sector hoopvol

NWEA is zeer verheugd over de uitgelekte plannen voor een moderne vorm van industriepolitiek waarin gekozen wordt om drie duurzame technieken langdurig te stimuleren. Naast zonnepanelen en biobase economy is ook gekozen voor wind op zee. Het gaat om drie technieken waar Nederland al een sterke positie in heeft en die economisch de grootste kansen bieden. Het NRC berichtte gisteren en eergisteren over dit uitgelekte stuk van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. NWEA is benieuwd naar de concrete invulling van het voorgenomen beleid.

Dit zeer positieve signaal sluit volledig aan bij het project Windkracht 11, dat vanuit de wind op zee sector is opgestart om te laten zien hoeveel de BV NL al doet op dit gebied. De afgelopen jaren hebben veel offshore bedrijven hun producten en diensten aangepast om de wind op zee markt te kunnen bedienen. Denk hierbij aan baggeraars, onderhouds- en installatiebedrijven. De boodschap van Windkracht 11 is dat de sector zelf de komende jaren vooral gaat sturen op innovatie en werkgelegenheid. Dit sluit volledig aan bij de plannen van minister Verhagen. Een stabiel langetermijnbeleid is de steun in de rug die deze sector juist nu nodig heeft.

Het economisch belang van de sector is in het beleid van de afgelopen jaren onderbelicht gebleven. Revisie van het beleid kan een groene groei realiseren. Met dit moderne industriebeleid, aldus het NRC, wordt gewerkt aan: versoepeling van de regelgeving, een fonds voor startende bedrijven en het bundelen van wetenschappelijk onderzoek. Verder wil het ministerie stimuleren via aanbestedingen en met testlocaties voor de bouw van offshore windturbines. Dit voorstel is een kansrijke aanvulling op het SDE+ beleid dat wind op land projecten stimuleert.

De maatregelen moeten gaan leiden tot circa 7,5 miljard aan extra economische activiteit en een verdubbeling van het aantal 'groene' banen in 2020. Bovendien creëert het een toppositie voor Nederlandse bedrijven op internationale markten. Het levert duidelijkheid voor investeerders en dat is broodnodig. Het hapsnap-beleid van de afgelopen jaren jaagde investeerders weg. De voorgestelde maatregelen bieden hen de zekerheid en het consistente beleid waar zij om vragen.





http://www.nwea.nl

http://www.dekoepel.org