Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

23 december 2010, 16.00 uur

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando, duikers van de Duik- en Demonteergroep en het duikvaartuig Hr. Ms. Hydra zijn afgelopen week samen met de Kustwacht ingezet bij de zoekactie naar de opvarenden van een zinkend vissersschip.

Het voorval vond plaats tussen Ameland en Terschelling. De kapitein werd uit het water gered, maar is later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Het levenloze lichaam van een andere opvarende spoelde een dag later aan. Duikers van de marine hebben het levenloze lichaam van de derde opvarende geborgen uit het gekapseisde schip dat inmiddels naar Harlingen was gesleept.

Naast deze inzet zijn de reddingshelikopters nog driemaal ingezet voor patiëntenvervoer.

Explosieven

In het kader van operatie Beneficial Cooperation heeft de Koninklijke Marine deze week 4 explosieven geruimd op de Noordzee. Wekelijks treffen vissers op de Noordzee explosieven aan uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In samenwerking met de Belgische Zeemacht zoeken mijnenjagers van de Marine voordurend naar mijnen, bommen, granaten en torpedo's. De Nederlandse visserij werkt actief mee aan deze inspanning, door opgeviste explosieven te markeren en te rapporteren aan de kustwacht.

Bom

De nieuwe locatie beschikt inmiddels over een springveld. Archieffoto: ministerie van Defensie

Militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie hebben een explosief uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Het explosief werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden voor hun eigen nieuwbouw op kamp Soesterberg.

Bewijsmateriaal

Onder toeziend oog van militairen van VN-vredesoperatie UNMIL worden de stukken in de KDC-10 van de luchtmacht geladen.

Een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht heeft vorige week bewijsmateriaal en archiefstukken van het Speciaal Hof voor Sierra Leone van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, naar Vliegbasis Eindhoven overgebracht. De stukken maken deel uit van het proces tegen verdachten van misdaden tijdens de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land in de jaren '90. Het proces vindt plaats in de vestiging van het Speciaal Hof in Leidschendam.

Somalië

Hr.Ms. Zeeleeuw keert terug in de Nieuwe Haven.

Onderzeeboot
Hr. Ms. Zeeleeuw is afgelopen week teruggekeerd in thuishaven Den Helder. De onderzeeboot nam de afgelopen 3 maanden deel aan de antipiraterij-missie Ocean Shield in de wateren rond Somalië. Samen met andere maritieme eenheden bracht ze activiteiten rond piratenkampen en gekaapte schepen in kaart, op basis waarvan gewaarschuwde schepen uit EU- en NAVO-verband piratengroepen konden onderscheppen. Met de vergaarde inlichtingen was het ook mogelijk de koopvaardijschepen veilig door het gebied te leiden.

Commandanten

Vorige week ontving de commandant van de Standing NATO Maritiem Group 2 (SNMG 2), Commandeur Michiel Hijmans zijn Pakistaanse ambtgenoot Commodore Abdul Aleem aan boord van NAVO-vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter. Aleem, commandant van Task Force 151, werd met een Britse helikopter aan boord gebracht. Met het bezoek van de Pakistaanse delegatie onderstreepten beide commandeurs het belang van intensieve samenwerking bij de piraterijbestrijding in de wateren rond Somalië. De bestrijding van piraterij in de Oost-Afrikaanse wateren wordt inmiddels door vele landen uitgevoerd. Naast de NAVO-taakgroep TF 508 en de internationale taakgroep TF 151 is ook de Europese Unie actief in het gebied met de missie Atalanta. Daarnaast begeleiden landen als China, Japan, Rusland en Indonesië konvooien in het zeegebied tussen Somalië en Jemen. Alleen door een intensieve samenwerking tussen al deze partijen is effectieve bestrijding van piraterij mogelijk.

Afghanistan

Een van de 4 Nederlandse F-16's op Kandahar Airfield. Foto: ministerie van Defensie

F-16's
Nederlandse F-16's zijn tijdens een reguliere verkenningvlucht boven Afghanistan opgeroepen om ondersteuning te leveren aan een Amerikaanse ISAF-eenheid. Bij deze ondersteuning werd gebruik gemaakt van flares. Nederland heeft 4 gevechtsvliegtuigen gestationeerd op Kandahar Airfield, vanwaar ze met speciale verkenningsapparatuur worden ingezet om vanaf grote hoogte te zoeken naar bermbommen.

Raketaanval

De Multinational Base Tarin Kowt (MBTK) is afgelopen week het doelwit geweest van een raketaanval. Hierbij vielen geen slachtoffers aan Nederlandse zijde en was geen sprake van materiële schade. Op MBTK verblijft momenteel een kleine groep Nederlandse militairen die zich bezighoudt met het transporteren van het laatste materiaal richting Nederland.

In verband met de komende feestdagen wordt er volgende week geen weekoverzicht gepubliceerd. Het eerstvolgende weekoverzicht verschijnt in week 1 van 2011.

Achtergrondinformatie


* Archief weekoverzicht Defensie-operaties