Gemeente Zederik


Afscheidsspeech burgemeester Huub A. van der Meer

Uitgesproken tijdens de raadsvergadering van 13 december 2010

"Leden van de Raad en het college, dames en heren,

Graag wil ik iedereen die mij in de gelegenheid stelde uw burgemeester te zijn, hartelijk dank zeggen. Met veel plezier ben ik een jaar in uw midden geweest; het is voorbij gevlogen. Ik dank college en raad voor de goede samenwerking in de mooie gemeente Zederik. Veel is in gang gezet de afgelopen jaren en in de uitvoering van de projecten is het druk.

Er is veel tijd besteed aan de GLZ-samenwerking. Ik ben blij dat deze samenwerking definitief zijn beslag heeft gekregen en ik hoop dat het de tijd gegund is om tot ontwikkeling te komen. Daarvoor is een behoorlijke implementatieperiode nodig. Weest u waakzaam als het gaat om drugs en alcohol. Want het raakt het kostbaarste wat ons is toevertrouwd: onze kinderen. Immers, alles dat in de grote steden gebeurt, vindt op een andere schaal ook in Zederik plaats.

Ik sluit af met een beeld. Een metafoor die in mijn beleving kernachtig weergeeft waar het in een hechte gemeenschap om gaat. Als ik daaraan denk, dan zie ik een zwerm ganzen vliegen. Zoals je ze ook zo mooi kunt waarnemen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Op weg naar verre oorden vliegen ze in een indrukwekkende V-formatie. De vleugelslag van iedere vogel creëert als het ware een duwtje voor de vogel die daar direct achter vliegt. Iemand berekende eens dat een gans die in formatie vliegt, 71% verder kan vliegen dan wanneer hij alleen is. Als de voorste vogel moe wordt, neemt een ander zijn plaats in. Telkens maken de ganzen geluiden om de vogels die voorop vliegen, aan te moedigen. Wannneer een gans ziek wordt of gewond raakt, volgen twee andere ganzen hem naar beneden om hulp en bescherming te bieden.

Ganzen in formatie. Een voorbeeld van wat een hechte gemeenschap kan betekenen: sterke samenhang en samenwerking. En vooral ook zorgzaamheid en omzien naar elkaar. Ik wens onze inwoners toe dat de kracht en de geborgenheid van de Zederikse gemeenschap ook in de toekomst duurzaam zal blijken te zijn. En dat het u met burgemeester Van Ee zeer goed zal gaan. God bless you en de gemeente Zederik."