KNHS

Ratina Z ingeslapen
23 december 2010
Piet Raijmakers - Ratina Z

ERMELO (KNHS) -De grote steunpilaar onder de gouden team medaille voor het Nederlandse team en individuele zilveren medaille voor Piet Raijmakers tijdens de Olympische Spelen in 1992 te Barcelona, Ratina Z (Ramiro x Almé) is gisteren, 22 december 2010, op 28-jarige leeftijd in haar box bij Ludger Beerbaum in Riesenbeck overleden. Op de website van Studbook Zangersheide is te lezen dat na overleg tussen Ludger Beerbaum en de fokker van Ratina Z, Leon Melchior, besloten is om de merrie in te laten slapen.

"Dat was voor mij toch schrikken toen ik dit bericht hoorde. Ik heb sportief gezien heel veel aan deze merrie te danken en zij was één van de paarden die begin jaren negentig een vaste waarde was in ons Nederlandse springkwartet, samen met Egano van Jos Lansink en Top Gun van Jan Tops. Als wij met ons drieën aan de start van de landenwedstrijd kwamen dan wonnen we op zeker. Deze paarden wisten niet wat het was om een fout te maken", blikt Piet Raijmakers terug. "Natuurlijk wonnen we met het team goud in Barcelona en ik behaalde daar de individuele zilveren medaille. Dat was mooi, maar in 1991 wonnen we de landenwedstrijd in Aken en daarmee waren we de eerste Nederlandse equipe die deze wedstrijd wist te winnen. Het Europees kampioenschap in datzelfde jaar wonnen we ook. Ratina Z was in één woord een fenomeen. Dat bewees ze ook onder Ludger Beerbaum, die haar na Barcelona onder het zadel kreeg", aldus Raijmakers.

In 1993 won Beerbaum met van Ratina Z de wereldbeker finale, in 1994 wonnen ze goud in de landenwedstrijd op het WK in Den Haag en in 1996 wonnen ze in Atlanta op de Olympische spelen team goud. Daarmee is Ratina Z één van de weinige paarden die onder twee verschillende ruiters Olympisch goud wist te winnen in de springsport. In Mannheim tijdens het EK in 1997 beleefden Beerbaum en Ratina Z hun hoogtepunt door zowel met het team als individueel goud te winnen. Daarnaast was het duo zeer succesvol in vele Grote Prijzen, tot Ratina Z in 1999 in Aken afscheid nam van de sport, waar zij begeleid door een staande ovatie haar laatste ereronde liep. Daarna werd zij met wisselend succes ingezet als fokmerrie. In 2009 werden op Studbook Zangersheide in het Belgische Lanaken nog drie van Ratina Z gekloonde nakomelingen voorgesteld.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto Piet Raijmakers met Ratina Z op het OS van 1992 door: www.melissen.net