Plan Nederland

Haïti in de greep van cholera en geweld

23 december 2010

Van Unni Krishnan, Plan-noodhulpcoördinator in Haïti

Port Au Prince, december 2010 - Give peace a chance... Veertig jaar nadat John Lennon deze woorden onsterfelijk maakte, zijn zijn woorden voor Haïti actueler dan ooit. Want vrede lijkt Haïti opnieuw te ontglippen. Het land is in de greep van cholera en geweld. Getriggerd door de controversiële verkiezingen, maken de straatrellen de chaos compleet in dit arme Caribische land. De publieksprotesten begonnen in Port-au-Prince, vlak nadat de verkiezingsuitslag bekend werd, en verspreidden zich snel over het hele land.

Het dagelijkse leven is ernstig ontwricht; mensen zijn bang om hun huis uit te komen of de tijdelijke opvangkampen te verlaten. Wederopbouwactiviteiten na de aardbeving en noodhulp voor de choleraslachtoffers zijn tijdelijk opgeschort. Er zijn heel strenge veiligheidsvoorschriften en niemand durft risico's te nemen. Scholen en winkels zijn dicht. Luchthavens zijn gesloten en internationale vluchten zijn gecanceled.

Muzikanten zijn invloedrijke figuren in dit land en ook zij roepen op tot vrede. De Haïtiaanse hiphopster Wyclef Jean is heel uitgesproken in zijn waarschuwingen: als er niet snel iets verandert, leidt deze situatie tot een burgeroorlog.

Cholera

De noodhulp om de cholera-uitbraak onder controle te krijgen, is bijna overal abrupt tot stilstand gekomen waardoor het leven van duizenden mensen op het spel staat. Want als cholera niet snel wordt behandeld, kan een patiënt binnen 6 uur sterven door extreme uitdroging. Omgekeerd overleeft 90 procent van de mensen die tijdig vocht en medicatie krijgen.

Kinderen zijn extra kwetsbaar en het team van Plan zet alles op alles om in ieder geval hen te redden. Maar de tijd dringt en voor veel kinderen dreigt de hulp te laat te komen.

Cholera heeft de laatste paar weken 2100 slachtoffers gemaakt en het geweld maakt de epidemie nog dodelijker. In een land dat met zo grote regelmaat wordt getroffen door rampen en geweld, is humanitaire hulp letterlijk van levensbelang.

... en geweld

Verkiezingen in Haïti halen bijna altijd het wereldnieuws, maar helaas altijd om de verkeerde redenen. De presidentsverkiezingen van 28 november vormen hierop geen uitzondering. Het binnenlandse nieuws wordt gedomineerd door berichten van verkiezingsfraude en protesten van de oppositiekandidaten, die de verkiezingsuitslag ongeldig noemen. In en rond Port-au-Prince blijft het onrustig, de dagen gemarkeerd door het lawaai van geweerschoten en sloganschreeuwende menigtes. Er zijn al vier doden gevallen. De vredestroepen van de VN - ruim 11.000 man sterk
- hebben er hun handen vol aan het geweld enigszins onder controle te houden.

De weg vooruit

De huidige situatie in Haïti is heel complex en als geheel niet zomaar op te lossen. Daarom is het nodig, simpele, snelle oplossingen te vinden van deelproblemen.

Ik werkte in Kenia tijdens de ernstige onlusten na de verkiezingen in 2008, waar toen 1200 mensen omkwamen. Toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan zette in Kenia een pragmatisch stappenplan in werking, dat ook voor Haïti relevant zou kunnen zijn:

stap 1 - stop het geweld en de rellen;

stap 2 - hervat de noodzakelijk noodhulp;

stap 3 - tref maatregelen om het democratische proces weer op gang te krijgen en te versterken;

stap 4 - analyseer de onderliggende, lange-termijnissues en pak ze aan.

En - minstens zo belangrijk: betrek kinderen en jongeren bij alle initiatieven op het gebied van vrede, humanitaire hulp en ontwikkeling. Zij vormen de meerderheid van de bevolking!
""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20