Agentschap NL


toegekend

Subsidie Industriële Warmtebenutting volledig toegekend

De 10,5 miljoen euro van de subsidieregeling Industriële Warmtebenutting (IWB) 2010 is volledig toegekend. Er zijn 10 investeringsprojecten en 57 haalbaarheidsstudies gehonoreerd.

De subsidieregeling is ingesteld om een duurzamer gebruik van (rest)warmte in de industrie te stimuleren. In de industrie gaat ongeveer 80 procent van het energieverbruik op aan warmte. Met de IWB-subsidie - één van de maatregelen uit het werkprogramme 'Warmte op Stoom' - stimuleert het ministerie van EL&I (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) het verhogen van energie-efficiency en verduurzaming. De regeling kent een deel voor investeringsprojecten en een deel voor haalbaarheidsstudies.

Studies naar warmte-optimalisatie binnen bedrijven Van de tien gehonoreerde investeringsprojecten zijn er zeven gericht op de verduurzaming van bestaande warmtenetten en drie op een betere uitwisseling van restwarmte. Van de 57 haalbaarheidsonderzoeken die met IWB-steun worden opgestart, richt ongeveer tweederde zich op de warmte-optimalisatie binnen de fabriek. Een derde van de studies richt zich op warmte-optimalisatie in de keten, dus warmte-uitwisseling tussen bedrijven of andere sectoren.

In totaal maken meer dan honderd bedrijven gebruik van de regeling en er zijn meer dan vijftig verschillende adviseurs betrokken bij de gehonoreerde projecten. In alle delen van Nederland gaan projecten lopen, bij zowel de energie-intensieve industrie als het mkb. Na het bereiken van warmte-optimalisatie en een betere energie-efficiency, is de weg vrij voor voor gebruik van duurzame warmtebronnen.

Financiele hefboom en kennisuitwisseling
De financiële hefboom van de subsidieregeling is groot. Tegenover elke miljoen euro van de rijksoverheid voor een investeringsproject, investeert een onderneming gemiddeld 20 miljoen euro in de economie. Bij de haalbaarheidsonderzoeken treedt er een verdubbeling op van de subsidiegelden. Ook is er sprake van een kennishefboom: kennis uit en over gerealiseerde projecten wordt verspreid door de verschillende adviseurs en Agentschap NL (via de regelingen MJA/MEE, EOS en NEW).