Gemeente Valkenswaard


Extra bomen voor het oude raadhuis

Er komen drie extra bomen op het gedeelte van de Markt voor het oude raadhuis.

Het college van burgemeester en wethouders heeft hiertoe onlangs besloten. Met dit besluit geeft het college uitvoering aan een motie die dit voorjaar door de gemeenteraad werd aangenomen en waarin werd gepleit voor meer groen op de vernieuwde Markt. Het was de bedoeling de bomen nog in december te planten, maar vanwege het koude weer kon dat niet doorgaan. Afhankelijk van het weer wordt nu een geschikt moment gezocht na de jaarwisseling.

Er worden twee linden en een plataan geplant. De plataan komt aan de rand van het plein schuin tegenover het oude raadhuis. De boom is van dezelfde grootte als de platanen die in november geplant zijn op de Markt. De twee lindebomen komen op het plein tussen het straatmozaïek van de valk en de bestaande bomen aan de Kleine Markt. De lindebomen zijn circa 8 tot 10 meter hoog.

Achtergrond voor keuze college
Het gebied voor en rondom het oude raadhuis heeft een open karakter. Het college is van mening dat zo het karakteristieke gebouw het meest tot zijn recht komt. Om die reden dient ook het zicht vanaf de Eindhovenseweg op het oude raadhuis, vrij te blijven. De open plek voor het oude raadhuis vormt een schakel tussen de boomrijke Kleine Markt enerzijds en de terraszone aan de oostzijde van de Markt, anderzijds. De alleenstaande plataan en de twee nieuwe lindebomen aan de zijde van de Kleine Markt maken de plaats voor het oude raadhuis intiemer en sfeervoller zonder het gewenste open karakter van deze locatie geweld aan te doen.