Rijksoverheid


Donner vraagt aandacht bonden voor financiële situatie overheid

Nieuwsbericht | 23-12-2010

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vandaag overleg gevoerd met de vakbonden voor rijksambtenaren over een nieuwe cao. Donner heeft opnieuw nadrukkelijk de aandacht gevraagd van de bonden voor de economische situatie waarin Nederland verkeert.

Deze heeft voor de overheid als werkgever tot gevolg dat zij de komende jaren geen financiële ruimte heeft voor een loonsverhoging en dat behoud van het salaris het maximaal haalbare is. Hij vindt de nullijn voor de komende twee jaar ook gerechtvaardigd omdat de salarisstijging van de rijksambtenaren het afgelopen jaar, met bijna drie procent, ruim boven de stijging in de marktsector lag.

Een compacte overheid betekent volgens Donner dat er de komende jaren arbeidsplaatsen bij de overheid zullen verdwijnen. Donner wil dit proces samen met de bonden zo goed mogelijk begeleiden, met zo min mogelijk gedwongen ontslagen. Hij wil zich maximaal inspannen om mensen te helpen bij het vinden van een andere baan, binnen of buiten de rijksoverheid. Uitsluiten kan hij gedwongen ontslagen echter niet.

De vakbonden hebben aan het slot van het overleg aangekondigd hun achterban te raadplegen. Nu op 1 januari geen nieuwe cao voor de rijksambtenaren is, blijven de salarissen ongewijzigd.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Zie ook


* Overheidspersoneel | Onderwerp | BZK

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051