Amnesty International

Nederland

Detentiecentrum dreigt duizenden steunbetuigingen aan mensen in vreemdelingenbewaring te weigeren

23 december 2010 Amnesty International is erg teleurgesteld dat het detentiecentrum voor vreemdelingenbewaring in Zaandam morgen duizenden wenskaarten aan gedetineerden dreigt te weigeren. Amnesty wilde de kaarten op 24 december bij het detentiecentrum afleveren. Ze zijn afkomstig van Nederlanders die de opgesloten vreemdelingen deze kerstdagen een hart onder de riem willen steken. Staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven heeft daarvoor tot dusver echter geen toestemming verleend. Een afspraak met de directie van het detentiecentrum Zaandam is afgezegd en Amnesty heeft vernomen dat noch de directeur, noch enige andere functionaris van het detentiecentrum de kaarten in ontvangst zal nemen.

Achtergrondinformatie
Op dit moment zitten ongeveer 1500 mensen in Nederland in vreemdelingendetentie. Niet omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd maar omdat zij in afwachting zijn van een beslissing over hun asielverzoek of van hun uitzetting uit Nederland. Jaarlijks detineert de overheid 10.000 mensen om deze redenen. Vreemdelingendetentie is een administratieve maatregel die bedoeld is om mensen beschikbaar te houden voor vertrek op het moment dat zij een geldig paspoort of een 'laissez-passer' krijgen van het land van herkomst.

Overheden van deze landen werken echter vaak niet mee, waardoor mensen vaak lange tijd vastzitten: Gemiddeld ruim 90 dagen, ruim 20% langer dan een half jaar en soms langer dan een jaar. Vreemdelingen zitten vast onder een strafrechtelijk regime waarbij zij op gelijke wijze in hun vrijheid worden beknot als criminelen. Dit geldt ook voor mensen die behoren tot kwetsbare groepen zoals slachtoffers van marteling, zieken, alleenstaande minderjarige vreemdelingen en zwangere vrouwen.

Amnesty International bracht in 2008 een kritisch rapport uit over vreemdelingendetentie 'The Netherlands: Detention of Irregular Migrants and Asylum Seekers'. In november van dit jaar stelde de mensenrechtenorganisatie vast dat ondanks beloften van regeringswege nog steeds geen werk is of wordt gemaakt van de ontwikkeling van alternatieven voor detentie, zoals een systeem van meldplicht. De omstandigheden waaronder de vreemdelingen vastzitten zijn de afgelopen twee jaar slechts marginaal verbeterd. Zo zijn de bezoekuren van één naar twee uur per week verruimd. Ook zijn er extra recreatie-uren gekomen, maar het strafrechtelijke regime staat nog steeds overeind.

Niet alleen Amnesty International, ook andere organisaties, waaronder de Inspectie voor de Sanctietoepassing van het ministerie van Veiligheid en Justitie, lieten zich hier dit jaar -opnieuw- kritisch over uit.

Lokatie en tijd
De kaarten worden op 24 december om 09.30 uur door medewerkers van Amnesty International bij de receptie in het detentiecentrum Zaandam aangeboden.
De overige kaarten zijn naar de andere detentiecentra verstuurd. Deze bevinden zich in Zeist, Rotterdam en Schiphol-Oost.