Gemeente Echt-Susteren


Gladheidsbestrijding (23 december 2010)

De sneeuw is zo snel nog niet verdwenen. Momenteel is er een kleine dooiaanval ingezet. Dit zorgt er in ieder geval niet voor dat de sneeuw geheel zal verdwijnen. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat de grote doorgaande wegen (calamiteitenroute hulpdiensten) vrij van sneeuw zijn. De overige wegen zullen nog enige tijd wit blijven.

Â

Gladheid wegen

Deze situatie kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De weggebruiker denkt dat de wegen die vrij zijn niet meer glad zijn. Het tegendeel is waar. Ook deze wegen kunnen verraderlijk glad zijn. De weggebruiker denkt dat hij op deze wegen harder kan rijden wat juist gevaarlijker is. Door bevriezing van smeltwater zijn deze wegen vaak gladder dan wegen die bedekt zijn met sneeuw.

Â

Gladheid fietspaden

Ook de fietspaden zijn helaas niet geheel sneeuwvrij te houden. Door het tekort aan strooizout worden deze momenteel alleen maar geschoven. De fietspaden direct naast de weg liggen vol met hopen sneeuw. Deze is vaak door de eigen burgers erop geveegd om de stoep vrij te houden. De sneeuw van de wegen wordt ook naar de zijkant geschoven waardoor er geen ruimte is dit ergens te laten.

Vegen van wegen

Veel mensen vragen om even de weg schoon te vegen. De gemeente doet haar best om zoveel mogelijk de wegen vrij te maken van sneeuw. Gewoon de weg schoon vegen is niet zo simpel. De wegen die bedekt zijn met losse sneeuw zijn minder glad dan de wegen die geschoven zijn. Dan blijft meestal een ijslaag achter die heel glad kan zijn.

Â

Te weinig strooizout

Ook vragen als âbij ons is de weg nog niet gestrooidâ worden gesteld. De gemeente heeft momenteel te weinig strooizout. Het strooizout dat ter beschikking is, is bedoeld voor de grote doorgaande wegen.

(zie eerdere publicatie). Meldingen worden altijd bekeken door de medewerkers van de gemeente en indien nodig stroef gemaakt met zand.

Â

Samenwerking gewenst

Wij vragen de weggebruikers (autoâs, fietsers en voetgangers) zoveel als mogelijk gebruik te maken van de grote doorgaande wegen en fietspaden. Deze zijn meestal ook goed tot redelijk vrij van sneeuw. De gemeente vraagt haar inwoners extra voorzichtig te blijven in deze weersomstandigheden. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en burgers om er samen voor te zorgen dat iedereen gebruik kan blijven maken van de openbare ruimten.