Raad van State


donderdag 23 december 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hoek van Holland van het bestemmingsplan 'Uitbreiding kerkgebouw Hoek van Holland'. Het plan maakt de verandering en vergroting van de dorpskerk aan de Prins Hendrikstraat mogelijk. De Protestantse gemeente is nu nog gevestigd in de pleinkerk aan de Mahusstraat en de dorpskerk aan de Prins Hendrikstraat. De pleinkerk zal worden afgestoten en de kerkelijke activiteiten worden geconcentreerd in de dorpskerk. Volgens de Protestantse gemeente en de gemeenteraad voldoet de huidige dorpskerk niet meer aan de eisen van de tijd. Enkele inwoners zijn het niet eens met het bestemmingsplan en komen hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de financiële uitvoerbaarheid van het plan niet gewaarborgd, omdat het voorgenomen renovatieproject een zware financiële druk op de kerkgemeente legt. Verder zijn zij bang dat de gerenoveerde kerk ook voor andere doeleinden zal worden gebruikt wat gepaard gaat met overlast. Zij vrezen bovendien dat het plan een ernstige aantasting van het woon- en leefklimaat meebrengt. (zaaknummer 200909324/1) Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam van een exploitatievergunning voor Harry's American Bar aan de Spuistraat in de hoofdstad. De zitting gaat ook over de intrekking door het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam Centrum van de horecavergunning voor de bar. Reden voor de besluiten van de burgemeester en het dagelijks bestuur is, zoals het wordt genoemd: slecht levensgedrag van de eigenaar. Volgens de burgemeester is het levensgedrag van de eigenaar van dien aard dat het woon- en leefklimaat in de omgeving van het café, de openbare orde en de veiligheid nadelig worden beïnvloed door de aanwezigheid van Harry's American Bar. De burgemeester heeft zich hierbij ook op gegevens uit het Justitiële Documentatieregister en politiemutaties (Xpol) gebaseerd. De politierechter heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf, omdat hij in 2005 geschoten heeft op een portier van een discotheek, door wie hij uit de discotheek was gezet. De rechtbank in Amsterdam heeft in september jl. een eerder beroep van de eigenaar tegen de weigering van de exploitatievergunning en de intrekking van de horecavergunning ongegrond verklaard. De man komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201009473/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen heeft verleend voor een mestvergistingsinstallatie voor de productie van biogas en het opwekken van elektriciteit in een warmtekrachtinstallatie die door biogas wordt aangedreven. De installatie staat aan de Komeet in Heerenveen. Twee inwoners zijn tegen de milieuvergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens deze inwoners had het gemeentebestuur moeten beoordelen of er een milieueffectrapport had moeten worden opgesteld. Verder vrezen zij dat de mestvergistingsinstallatie geluidsoverlast en stank zal veroorzaken en ongedierte zal aantrekken. (zaaknummer 201002669/1)

12.00 uur

Zitting over de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het verzoek van de Stichting Afvaloven Nee om handhavend op te treden tegen de reststoffen-energiecentrale aan de Lange Lijnbaan in Harlingen. De Stichting Afvaloven Nee heeft het provinciebestuur om maatregelen verzocht, omdat er nog steeds geen geldende milieuvergunning voor de centrale zou zijn en de bouw van de afvaloven door Afvalsturing Friesland N.V. (Omrin) al wel in volle gang is. Het provinciebestuur heeft het verzoek om op te treden afgewezen, omdat er 'concreet zicht op legalisatie' van de situatie is. Volgens het provinciebestuur heeft Omrin inmiddels een aanvulling op de aanvraag voor een milieuvergunning ingediend en gaat het provinciebestuur ervan uit dat de milieuvergunning alsnog verleend kan worden. Dit is niet de eerste procedure met betrekking tot de afvaloven in Harlingen die bij de Raad van State speelt. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 13 januari 2010 de eerdere milieuvergunning vernietigd. Die uitspraak is te vinden op de website van de Raad van State onder zaaknummer 200900542/1. Op maandag 13 december jl. is er een zitting bij de Raad van State geweest waarbij de bezwaren van de Stichting Afvaloven Nee tegen de inmiddels nieuw verleende milieuvergunning zijn behandeld. Het nummer van die zaak is 201010015/2. (zaaknummer 201007140/1)