Gemeente Smallingerland

4
Nieuw verkeer- en vervoersplan

Inspraak tot 21 januari

Het nieuwe gemeentelijke verkeer- en vervoersplan (GVVP) ligt ter inzage. Diverse partijen (o.a. dorps- en wijkraden, dorpsbelangen en verschillende belangengroepen) brainstormden al eerder tijdens twee sessies met elkaar om een nieuw GVVP te kunnen ontwikkelen. Er werd gevraagd mee te denken en input te geven over verkeersproblemen, ontwikkelingen en voorgenomen c.q. al ingezette beleidslijn.

Fietsen in het centrum
Onderdeel van de besluitvorming over het GVVP is het bij wijze van proef toestaan van fietsen in het centrum. Over dat idee wordt al langer nagedacht en er zijn voor- en tegenstanders van het plan. Fietsen in het centrum doet recht aan het beleid van de gemeente om fietsverkeer te stimuleren, minder mobiele mensen kunnen dichtbij de winkels komen en het maakt dat verkeersdeelnemers beter op elkaar gaan letten, ook in het centrum.
Tegenstanders denken dat voetgangers voortdurend gehinderd zullen worden door (grote) groepen fietsers en vinden dat niet wenselijk in het winkelgebied.
Het college heeft nog niet besloten of de proef doorgaat. Het college wil dit idee onderdeel maken van de totale besluitvorming rond het GVVP in de raad.

Inspraak
In het nieuwe plan is het verkeersbeleid voor de komende jaren vastgelegd. Het voorgestelde beleid is afgelopen jaar getoetst aan het verkeersmodel. Het verkeersmodel geeft inzicht in de verwachte verkeersdruk voor de komende tien jaar.

Het plan vindt u hier. Inspreken kan tot 21 januari .