Nederlandse Orde van Advocaten

Orde: toezicht op advocatuur versterkt

23 december 2010

De Nederlandse Orde van Advocaten zal het toezicht op de advocatuur flink vernieuwen. De Orde komt met een uitgebreid pakket aan maatregelen dat voorziet in meer deskundig en proactief toezicht. In de maatregelen van de Orde blijven het beroepsgeheim en het verschoningsrecht van advocaten onaangetast.

De overheid overweegt wetgeving waardoor het Bureau Financieel Toezicht als externe toezichthouder in advocatendossiers kan kijken. De Orde stelt dat dit na haar maatregelen niet nodig is. De beroepsorganisatie voor advocaten wijst erop dat het een fundamenteel recht van cliënten is om vertrouwelijk met hun advocaat te kunnen spreken. Dit fundamentele recht mag niet worden aangetast door een overheidsinstantie inzage in de dossiers te geven.

De Orde wil jaarlijks 10 procent van alle advocatenkantoren gaan doorlichten. De huidige toezichthouders - advocaten die in hun regio zijn gekozen - zullen hiervoor steun krijgen van financieel specialisten van een accountantskantoor. Daarnaast zal er een centrale Stichting Derdengelden komen die al het geld beheert dat cliënten tijdelijk bij hun advocaat willen stallen.
Nu zijn alle advocatenkantoren nog verplicht hiervoor zelf een stichting in het leven te roepen. Dit levert in de praktijk vaak administratieve problemen op. Bij de nieuwe Stichting Derdengelden kunnen alle geldstromen via advocatenkantoren worden gecontroleerd en eventueel ongebruikelijke transacties kunnen tijdig worden gesignaleerd.

Het nieuwe toezichtstelsel van de advocatuur zal vanaf 2011 worden gecontroleerd door een onafhankelijke autoriteit. Deze zal namens de samenleving toezien op de afhandeling van klachten en de kwaliteit van het toezicht. Hij of zij zal hierover jaarlijks in het openbaar rapporteren.

---

---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Yvonne Wiggers van de Nederlandse Orde van Advocaten op 06-12856797 of y.wiggers@advocatenorde.nl.

---