Ingezonden persbericht


23 december 2010

Seppe Smits is 'Sportfiguur van de provincie
Antwerpen' van 2010

Kim Janssens laureaat 'Beloftevolle jongere', Annelies Bredael ontvangt 'Lifetime Achievement Award'

Snowboarder Seppe Smits werd gisteren tijdens een verkiezingsshow in de Zuiderkroon uitgeroepen tot 'Sportfiguur van de provincie Antwerpen' van 2010. Van de 10 genomineerden behaalde hij het meeste aantal stemmen uit drie stemrondes. Als trofee ontving hij een diamant uit handen van gouverneur Cathy Berx en Willy Henneuse van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Zwemster Kim Janssens kreeg de titel en bijhorende cheque van 'Beloftevolle jongere' van 2010, uitgereikt door gedeputeerde Koen Helsen. Annelies Bredeal werd geroemd voor haar indrukwekkende sportcarrière en ontving de 'Lifetime Achievement Award'. Meer dan 700 aanwezigen woonden de verkiezingsshow bij.

De 19-jarige snowboarder Seppe Smits mag zich een jaar lang 'Sportfiguur van de provincie Antwerpen' noemen. Hij kreeg het meeste aantal stemmen achter zijn naam na drie stemrondes: de publieksvoting, de vak- en persjury en de stemmen van de 10 genomineerden zelf. Jurgen Van Den Broeck en Bart Aernouts werden respectievelijk tweede en derde in de eindstand. Seppe Smits ontving de trofee op basis van zijn indrukwekkende prestaties in 2010, waaronder zijn zilveren medaille op het WK voor juniores in de disciplines 'Big Air' en 'Slopestyle'. Tijdens de vorige verkiezing van de Sportfiguur in 2009 kreeg Seppe Smits nog de trofee voor 'Beloftevolle jongere'. Nu, 1 jaar later kaapt hij de hoofdprijs weg. Gouverneur Cathy Berx en Willy Henneuse mochten de winnaar een diamant geven ter waarde van 5.000 euro, geschonken door het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Van links naar rechts: Willy Henneuse (AWDC), Seppe Smits, Bart Aernouts, gouverneur Cathy Berx, Jurgen Van Den Broeck, Annelies Bredael en Kim Janssens. Foto: Alex De Mey.

Gedeputeerde voor sport Koen Helsen (open vld) is tevreden met het resultaat: "We hadden 10 sterke kandidaten voor de trofee van de 'Sportfiguur van de provincie Antwerpen 2010'. Elke genomineerde verdiende het om op basis van zijn of haar prestaties de titel binnen te halen. Seppe Smits is echter een terechte winnaar. Als gedeputeerde voor sport doet het me een groot plezier dat zo'n jong en professioneel talent de erkenning krijgt voor zijn dagelijkse inzet, doorzettingsvermogen en winnaarsmentaliteit. Geloof me, we gaan nog veel horen van deze Seppe Smits".

Naast Seppe Smits waren er nog twee laureaten. Zwemster Kim Janssens kreeg de trofee voor 'Beloftevolle jongere' uit handen van gedeputeerde Koen Helsen. Zij won in deze categorie voor Kelly Druyts (wielrennen), Robin Mariën (waterski) en Stef Vanhaeren (atletiek). Kim Janssens presteerde het afgelopen jaar op een hoog niveau en zwom onder andere een nieuw Belgisch record op de 50 meter schoolslag op het Europees Kampioenschap kortebaanzwemmen in Eindhoven. Ex-biljarter Ludo Dielis mocht de 'Lifetime Achievement Award' uitreiken aan roeister Annelies Bredael voor haar mooie en indrukwekkende sportcarrière. Zij is de eerste vrouw die deze trofee in ontvangst mag nemen. Annelies Bredael won ondermeer een zilveren medaille op de Olympische Zomerspelen in 1992 in Barcelona en tal van ereplaatsen in Wereldbekerwedstrijden.

De organisatie van de Sportfiguur van de provincie Antwerpen is een initiatief van het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) van de provincie Antwerpen, de regionale zenders ATV en RTV, Radio 2 en Gazet van Antwerpen met de steun van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).