Motivatie van medewerkers topprioriteit voor kmo's - enquête

23/12/2010 09:44

HDP-AristA Group

Het HR-beleid van kmo's wordt steeds professioneler. Welke accenten leggen zij binnen hun personeelsbeleid in 2011? De HDP-AristA groep legde deze vraag voor aan 150 bedrijfsleiders en HR-managers. Hieronder vindt u de conclusies van het onderzoek.

Voor ongeveer 65 % van de deelnemers aan de enquête is HR een prioriteit in 2011. Twee derde daarvan wil werk maken van een grotere efficiëntie en productiviteit van de medewerkers en van de ingezette middelen. Op de tweede plaats, met 43 %, staat een betere interne communicatie.

Kmo's beschouwen hun personeelsdienst nog niet meteen als een strategische partner, maar veeleer als vertrouwenspersoon voor de medewerkers. "Bedrijfsleiders in een groeiende onderneming voelen al langer de noodzaak om een aantal aspecten van hun personeelsbeleid te structureren. Maar op de werkvloer zijn er zoveel operationele prioriteiten die hun aandacht vergen dat het HR-beleid wordt uitgesteld", aldus Karine Van Schil, manager van HRConnect, de consultancy-entiteit van de HDP-AristA groep.

Centraal in het personeelsbeleid van kmo's staan de aanwerving en selectie van nieuwe medewerkers, het opleidingsbeleid, het loonbeleid en de loonverwerking.

Toekomstperspectieven en doelstellingen voor 2011

De deelnemers aan de enquête geven drie prioriteiten aan: hun medewerkers motiveren, de omzet doen groeien en tot slot de klanten behouden.

Kmo's met meer dan 50 werknemers zouden ook graag hun producten- of dienstenpakket willen innoveren en hun operationele processen willen verbeteren.

En op vlak van HR?

Op welke HR-prioriteiten wensen kmo's zich toe te spitsen in 2011?

- aanwerving van geschikte medewerkers

- ontwikkeling van een opleidingsbeleid dat medewerkers de mogelijkheid biedt zich te ontplooien

- optimalisatie van het evaluatiesysteem

- optimalisatie van het loonbeleid

Kleinere kmo's willen zich ook toeleggen op de waarden van het bedrijf. De grootste kmo's geven dan weer de voorkeur aan de ontwikkeling van het leiderschap en aan het beheer van de kwaliteiten.

Je voelt dat de digitalisering van de HR-processen aan een opmars bezig is in kmo's. Toch maakt niet meer dan 30 % er een prioriteit van in 2011.

--- voor de volledige resultaten surf naar http://www.hdp-arista.be/nl/sociaal_secretariaat/nieuws-sociaalsecretariaat/enquete --

Panel

De online-enquête werd uitgevoerd in oktober 2010 bij 150 bedrijfsleiders en HR-managers. Daarvan werkt 52 % in een bedrijf met 1 tot 24 werknemers, 24% in een onderneming met 21 tot 50 werknemers en 24 % in een organisatie met meer dan 50 werknemers. De zetelvestiging van de deelnemende bedrijven ziet er als volgt uit: 70 % in Vlaanderen, 15% in Wallonië en 15% in Brussel.

Over de HDP-AristA groep

De 870 medewerkers van de HDP-AristA groep bieden aan meer dan 280.000 werkgevers, die samen meer dan 375.000 mensen in dienst hebben, en 36.000 zelfstandigen diensten aan met betrekking tot het opstarten van een bedrijf, het beheer van het sociaal statuut van zelfstandigen, het personeelsbeleid, welzijn op het werk, opleidingen en seminaries.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel