Weliswaar wijdt dossier onderzoek naar welzijn en gezondheid in 2010

23/12/2010 09:46

Vlaamse Overheid

Weliswaar wijdt naar jaarlijkse traditie een volledige eindejaarseditie aan onderzoek dat het afgelopen jaar werd verricht naar welzijn en gezondheid in Vlaanderen.

Weliswaar wijdt naar jaarlijkse traditie een volledige eindejaarseditie aan onderzoek dat het afgelopen jaar werd verricht naar welzijn en gezondheid in Vlaanderen. Sommige onderzoeken zijn nog maar net afgesloten, maar Weliswaar wierp er al een blik op. Een compleet nummer waarin de wetenschap over welzijn, gezondheid en gezin aan het woord komt.

Onder meer in deze editie:

Depressie bij de OCMW-cliënt Meer dan een derde van de zorggebruikers bij het maatschappelijk werk (OCMW, ICAW, CAW) is depressief. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. "Frappante resultaten", zegt Steunpuntdirecteur Chantal Van Audenhove. "Ik pleit ervoor dat eerstelijnswerkers eenvoudige hulpmiddelen gebruiken om depressiviteit en suïcidaal gedrag in te schatten."

Waarom zorgen we voor elkaar? Met Dirk 'Darwin' Draulans zoekt Weliswaar verder naar het zorg-gen in de mens. Bestaat er een gen dat ervoor zorgt dat wij zorg dragen voor elkaar? Is het actiever bij hulpverleners? In tijden van voorspoed is de mens solidair, maar zit het ook werkelijk in de aard van het beestje?

De Vlaamse baby is te dik Obesitas bij de jongste kinderen. Oorzaken zijn onder meer een te groot aanbod van vetrijke voeding, te weinig beweging, een tekort aan ouderlijk gezag. Zeker 10% van de Vlaamse kinderen tussen twaalf en achttien maanden oud is te dik. Naarmate de kinderen ouder worden, is overgewicht steeds moeilijker omkeerbaar. Een interventie op de leeftijd van twaalf tot achttien maanden is daarom cruciaal.

!Extra! Dossier Ouderenbeleidsplan De zestigplussers van vandaag zijn nog nooit zo mondig en actief geweest. Dat heeft ook de overheid goed begrepen. In het tweede Vlaams Ouderenbeleidsplan (OBP) staan informatie, participatie en solidariteit centraal. Weliswaar legde zijn oor te luisteren bij Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

De volledige editie vindt u op www.weliswaar.be

Weliswaar.be is een magazine en een website van de Vlaamse overheid voor iedereen die actief is in de sectoren welzijn, volksgezondheid en gezin. Geïnteresseerden kunnen zich gratis abonneren via www.weliswaar.be. Schrijf daar ook in op de e-nieuwsbrief. Oplage: 45.000 exemplaren (CIM).

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel