Provincie Antwerpen


Antwerpen, 23 december 2010

PERSBERICHT

Herdenking '100 jaar Groote Oorlog' ook in de provincie Antwerpen topevenement


1,5 miljoen euro subsidies voor 6 projecten rond toeristisch-recreatieve ontsluiting van Eerste Wereldoorlog-erfgoed

Een grootschalige herdenking van de Eerste Wereldoorlog alleen iets voor de Westhoek? Helemaal niet. '2014-2018' weekt ook in de provincie Antwerpen veel emoties los. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois maakt 1,5 miljoen euro vrij uit het Impulsfonds '100 jaar Grote Oorlog' voor 6 projecten op Antwerps grondgebied. Dat moet binnen 4 jaar zorgen voor aantrekkelijke en vernieuwende toeristische producten, zoals digitale fietsroutes en belevingsvolle stadswandelingen.

Steun voor 6 projecten

De Eerste Wereldoorlog wordt vaak gelinkt aan legendarische plekken als Ieper of Passendale. Minder bekend zijn het taaie verzet in de forten en de ellende in de belegerde steden die de tragische episode bij de IJzer voorafgaan. Ook in de provincie Antwerpen. De oproep om projecten in te dienen voor '2014-2018, 100 jaar Groote Oorlog' kreeg er dan ook veel respons.

Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: "Ik stel met plezier vast dat er voorstellen kwamen vanuit uiteenlopende hoeken: toeristische samenwerkingsverbanden, gemeenten en andere organisaties. Zij stoomden tijdens de voorbije zomervakantie in een recordtempo een dossier klaar. Met veel aandacht voor onthaal, recreatie en innovatie. Uiteraard gaat de Westhoek met de grootste subsidie aan de haal, maar 1,5 miljoen euro voor 6 projecten in de provincie Antwerpen is ook mooi."

Storytelling

Topevenementen als '2014-2018' geven een stevige impuls aan de productontwikkeling, een van de basisvoorwaarden voor een succesvol toerismebeleid. Storytelling speelt daarbij een cruciale rol. De talloze sterke verhalen uit de Eerste Wereldoorlog vormen het geknipte materiaal. Een mooi voorbeeld is het dossier van Toerisme Scheldeland, een vzw waarin Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Oost-Vlaanderen samenwerken met de betrokken gemeenten.

Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: "Scheldeland heeft heel wat bijzonder militair erfgoed, waaronder een deel van de Antwerpse fortengordel. De verhalen liggen er voor het rapen. De uitdaging is nu om dat op een levendige manier te presenteren. Met behulp van onze fiets- en wandelinfrastructuur kunnen we aantrekkelijke routes uitstippelen. Nieuwe digitale technieken zorgen onderweg voor beeld en klank. Wat betekende het voor de Lierenaars om hun stad in puin te zien liggen? Hoe slaagde de bevolking erin om die lange periode van schaarste te overbruggen? Via kleine maar boeiende verhalen willen we de Groote Oorlog tastbaar maken. Zo wordt '2014-2018' ook in de provincie Antwerpen een niet te missen evenement."

Geselecteerde projecten in het kader van het impulsfonds '100 jaar Groote Oorlog':


- De Antwerpse fortengordel in 1914

- WO I in Lier

- De Groote Oorlog in Scheldeland, wandelen en fietsen
- Aanleg en duiding van oorlogstuin in 't Grom in Sint-Katelijne-Waver
- Sporen naar 2014: van spoorweggeschut naar een recreatief belevingsproject in Kapellen en Brasschaat


- WO I-erfgoed in de kijker: het spoorwegfortje van Duffel langs het fiets- en wandelnetwerk