Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

1776 LED-lampjes verlichten fietspad

Sittard-Geleen, 23 december 2010 - De gemeente Sittard-Geleen heeft op 22 december 111 LED-straatlantaarns in gebruik genomen. Wethouder Els Meewis-Stans (Openbare Ruimte) liet met een druk op de knop de in totaal 1776 LED-lampjes branden. Het is voor zover bekend voor het eerst in Limburg dat op grotere schaal LED-straatverlichting wordt gebruikt. De lampen branden 's nachts automatisch minder fel.

,,Met het gebruiken van deze LED-verlichting op zo'n grote schaal laten we zien dat we onze opgave op het gebied van duurzaamheid serieus nemen,' zei wethouder Els Meewis bij de ingebruikname. Ze wees er op dat het college van B&W op dit moment op verzoek van de gemeenteraad onderzoekt of ook elders in de gemeente LED-verlichting gebruikt kan worden. ,,We kijken daarbij niet alleen naar nieuwe projecten, maar ook naar de mogelijkheid om bestaande lampen te vervangen door LED-verlichting.'

De straatlantaarns langs het drie kilometer lange fietspad van de Middenweg tussen Munstergeleen en het Fortuna-stadion hebben elk zestien LED's met een totaal vermogen van 20 Watt. De lampen gaan samen met de normale openbare verlichting aan. 's Nachts, van 12 tot 6 uur, als het fietspad zeer beperkt gebruikt wordt, dimt de verlichting naar vijftig procent van de normale lichtsterkte. Dat levert wel nog genoeg licht op voor fietsers om zich voldoende te kunnen oriënteren. Het energieverbruik van de lampen neemt dan met de helft af, en wordt tien Watt.

De 111 straatlantaarns langs het fietspad gebruiken 's avonds en 's morgens in totaal 2.220 Watt. 's Nachts is dat 1.110 Watt.

Bij de installatie van fluorescentie-lampen was het totaal geïnstalleerd vermogen ongeveer dertig procent meer geweest. Bovendien hoeven bij de LED's geen lampen vervangen te worden.

Het fietspad langs de Middenweg is formeel eigendom van en in beheer bij de Provincie Limburg. In verband met onder meer de aanwezigheid van het ziekenhuis van Sittard-Geleen in de buurt en het feit dat er veel scholieren van het fietspad gebruik maken, is onder meer via de buurtplatforms Ophoven en Sanderbout de vraag gekomen voor verlichting. Met de welwillende medewerking van de provincie heeft de gemeente Sittard-Geleen hiertoe het voortouw genomen. Met de aanleg van de verlichting is een bedrag van 220.000 euro gemoeid. De lantaarns blijven eigendom van de gemeente.

De verlichting is aangelegd door Ziut. Ziut is ontstaan uit de fusie tussen Liandyn (Alliander) en IP Lighting (Enexis) en is marktleider in openbare verlichting in Nederland.

Fotobijschrift: Wethouder Els Meewis en Ziut-manager Hub Schrijen nemen officieel de nieuwe LED-straatlantaarns in gebruik. Foto MCM Productions.


---




Gemeente Sittard-Geleen