Zie ook http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2011/01/02/J001.htm
BeursGorilla Jacko verslaat AEX voor elfde jaar op rij

BeursGorilla Jacko verslaat AEX voor 11e keer op rij


EINDHOVEN, 20101223 -- Het ziet er naar uit dat BeursGorilla Jacko, de behaarde vermogensbeheerder van de beleggingssite www.beursgorilla.nl voor de 11e keer op rij de Nederlandse beursindex AEX gaat verslaan. Het beleggingsjaar 2010 loopt ten einde en met een positief rendement van ruim 8 procent blijft hij daarmee de AEX (rendement van ongeveer 6 procent) ruim voor. Met nog een aantal handelsdagen voor de boeg lijkt het onwaarschijnlijk dat hij deze voorsprong uit handen geeft.

Jacko, het huisdier van de financiële website BeursGorilla.nl beheert een beleggingsportefeuille bestaande uit tien aandelen. Maandelijks wordt op de tweede vrijdag een wissel doorgevoerd. Dit doet Jacko door uit zijn portefeuille 1 banaan (representatief voor een aandeel) te selecteren welke wordt verkocht. Voor de opbrensgt koopt hij uit de resterende fondsen van de Nederlandse indices (AEX, AMX en AScX) een nieuw aandeel terug. Dit doet hij door uit 75 bananen die de resterende fondsen representeren een nieuwe te kiezen.

Sinds 2000 belegt BeursGorilla Jacko al, en heeft hij elk jaar met succes de AEX verslagen. Zijn initiële vermogen van ¤ 100.000 is inmiddels uitgegroeid tot ruim ¤ 235.000. Met dit rendement van ruim 135% behoort Jacko tot de beste beleggers van Nederland. Dit komt neer op een gemiddeld jaarrendement van ruim 8%. De gemiddelde vermogensbeheerder kan hier alleen maar van dromen...

Op vrijdag 31 december, nabeurs, is het resultaat van Jacko definitief. Dit is namelijk de laatste handelsdag van 2010.

Over Jacko
BeursGorilla Jacko is de behaarde vermogensbeheerder van de website BeursGorilla.nl. In januari 2000 kreeg Jacko bij wijze van experiment 75 bananen. Elk van deze bananen correspondeerde met een in Nederland beursgenoteerd fonds. Met de eerste tien bananen (met corresponderende aandelen) die Jacko selecteerde, is zijn portefeuille samengesteld. Sindsdien wisselt Jacko elke maand: één fonds eruit en een nieuw fonds erin. Centraal hierbij staat de totale willekeurige keuze van aandelen. Dit omdat er geen informatie van het onderliggende aandeel in de banaan tot uitdrukking komt. Het gehele experiment met BeursGorilla Jacko is bedoeld als knipoog naar de financiële wereld. Echter, BeursGorilla.nl wil met dit experiment mensen ook laten nadenken over beleggen, met name aangaande beloofde en gerealiseerde rendementen die geen garantie betekenen voor de toekomst.