IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Donderdag 23 december 2010 t/m woensdag 5 januari 2011 Nederland 2

Iedere werkdag rond middernacht: DE NACHTZOEN
In het tv-programma De Nachtzoen van de IKON deelt iedere avond een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Iedere 'nachtzoener' krijgt een aantal vragen voorgeschoteld door IKON-presentatrice Annemiek Schrijver. Dit levert soms onverwachte antwoorden op die de persoon in een geheel ander 'nachtlicht' zetten. Vijf minuten troost in roerige tijden. De Nachtzoen is te zien rond middernacht op Nederland 2. De Nachtzoen is ook te zien op Nachtzoen.tv en iedere werkdag om 23.00 uur op de levensbeschouwelijke themazender Spirit 24. Spirit 24 biedt ook een iPhone-applicatie van De Nachtzoen.

In de komende periode delen de volgende personen De Nachtzoen uit:

Rob Visser - donderdag 23 december
Hij is sinds kort de cementboer van het pionierseiland IJburg in Amsterdam. Voorheen predikant in Apeldoorn. Hij deed stof opwaaien toen hij na de ramp op Koninginnedag 2009 ook een kaars voor de dader brandde. Komende kerstnacht speelt hij herder in de kerststal op IJburg. Naast een echte kameel. Het duister is hem licht genoeg. Deze nachtzoen krijgen we van Rob Visser.

Kees van Houten - vrijdag 24 december
Hij is een begenadigd musicus, maar ook een verrassend onderzoeker. Dankzij hem weten we steeds meer van allang gestorven componisten. En vanavond komt ons groot nieuws ter ore. Ook Bach zelf wordt eindelijk ingestopt. Dat mag wel eens, sinds kerst 1734. Deze nachtzoen krijgen we van Kees van Houten.

Brigitte Stufkens - maandag 27 december
Zij is een geliefde dansdocente die haar dansers letterlijk in hun eigen kracht zet. Wie kan ons in deze lange lange nacht beter welterusten kussen dan zij? Want juist zij weet dat deze midwinterduisternis veel licht herbergt. Dat heeft ze van Fransciscus. En van Maria. Deze nachtzoen krijgen we van Brigitte Stufkens.

Esma Alariachi - dinsdag 28 december
Zij is een van de meiden van Halal. Zij en haar twee zusjesj. Samen opgegroeid in Amsterdam. Wat een bekijks trok ze niet toen ze als meisje vaak met haar vader fietste. Zelf is ze moslim en verknocht aan haar vijfdagelijks gebed. Daar veranderen de feestdagen niks aan. Maar ze heeft wel een kerstboodschap voor ons. Deze nachtzoen krijgen we van Esma Alariachi.

Lisette Thooft - woensdag 29 december
Even vroeg ze zich af of ze rond deze donkere dagen wel een geschikte instopster des moederlands zou zijn. Tot ze die voorchristelijke gedachte ontdekte, die de feestdagen, maar vooral ook die nachten zo'n zinderend-stille openheid geven. Ons rest in feite nu niet veel meer te doen dan met haar benieuwd zijn. Deze nachtzoen krijgen we van schrijfster Lisette Thooft.

Joke Litjens - donderdag 30 december
Jarenlang was ze onze zondagochtendwakkerkusser, toen ze voor de KRO-televisie voorging in de eucharistie. Maar de tijden zijn nu nieuw en open. Dat merkt ze zelfs in haar dromen. Die hebben ons iets te zeggen. En als ze iets geleerd heeft en doorgeven kan, is het wel dat angst onze slechtste raadgever is. Deze nachtzoen krijgen we van Joke Litjens.

Willem Aantjes - vrijdag 31 december
Hij heeft al zoveel oudejaarsnachten meegemaakt. Binnenkort wordt hij 88. Hij ziet inmiddels zo slecht, dat hij niet meer lezen kan. En dat terwijl zijn ogen heel wat letters, heil en onheil gezien hebben. Als politicus, als doelwit van een pijnlijke affaire in 1978, als vader en grootvader. De nacht lijkt op de dood. Hoe zal de morgen zijn? Deze nachtzoen krijgen we van Willem Aantjes.

Paula Vanes - maandag 3 januari 2011
Kijkend naar de nachtzoen, heeft ze al heel wat slapelozen de revue zien passeren. Over hen schreef ze een boek. Want het moet anders kunnen. Wakker liggen heeft ons iets te zeggen, komt aan ons bed zitten tot we begrijpen wat er ander moet en kan. Deze nachtzoen krijgen we van Paula Vanes.

Jaap Zijlstra - dinsdag 4 januari
Hij is dichter van ontelbaar veel parels. Ook was hij zijn hele werkende leven dominee. De eerste die op de kansel uitkwam voor zijn homosexualiteit. Als geen ander weet hij dat juist crisis en eenzaamheid echte zachtheid kunnen opleveren. Laten we elkaar ontmoeten. Het is nu toch kerst. Deze nachtzoen krijgen we van Jaap Zijlstra.

Saskia Kunst - woensdag 5 januari
Ze is antropologe en schrijfster, maar ook de moeder van tien kinderen in India. Nu is zij hier en wonen de kinderen daar ver weg, samen in een eenvoudig huis. Toch is haar leven eenvoudig. Die eenvoud heeft ze opgedaan in die eeuwige bergen in India waar niets er toe lijkt te doen dan die eeuwigheid. Toch heeft ze juist daarom een dringende nachtoproep voor ons. Deze nachtzoen krijgen we van Saskia Kunst.

Presentatie: Annemiek Schrijver; productie: Yvonne Clement; eindredactie: Gert Corba