Ingezonden persbericht

Zone 5300 zoekt de duisternis op!

Rotterdam, 23 december 2010

De donkerste tijd van het jaar is aangebroken. De straten zijn feestelijk verlicht, door de ramen glinsteren de kerstbomen, blij gezelschap dineert bij kaarslicht en pakt cadeautjes uit. Het is net de Coca Cola Christmas-truck. Dat alles om te verhullen dat de mens nog altijd bang voor het donker is.
Zone 5300 niet. Het winternummer van 2010/2011 duikt diep de schaduw in die achter al die kerstverlichting schuilt en onderzoekt wat er in die duisternis op de loer ligt. Zo bevat de 92e editie onder andere een voorpublicatie uit de bundel met H.P. Lovecraft-bewerkingen door stripauteur Erik Kriek. Zijn strip Het Onzienbare biedt niet alleen een fraai voorproefje op Dagon en andere vertellingen, dat in 2011 door uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij gepubliceerd zal worden, maar ook een angstaanjagende blik op de aard van duisternis. Daar op aansluitend legt Zone 5300 de aanhoudende aantrekkingsdkracht van cultschrijver H.P. Lovecraft in de huidige tijd uit. Dat ook collega-stripmaker Hisko Hulsing (bekend van zijn inzending voor de Oscars Seventeen uit 2005) zijn duistere kant heeft, toont hij met The truth about your sister: een onvervalst staaltje klassieke horror.

Eveneens in dit nummer: een diepte-interview met illustrator/stripmaker Typex, waarin hij vrijuit vertelt over zijn nieuwe koers: levensgrote tekeningen in houtskool en Siberisch krijt die veel stof doen opwaaien door hun huiveringwekkende onderwerpen, en waarmee hij inmiddels al in o.a. Barcelona heeft geëxposeerd. Auteur John Banville, alias thriller- en fiction noir-schrijver Benjamin Black, wordt door Pieter van Oudheusden aan de tand gevoeld. Daarnaast leverden stripauteurs Maaike Hartjes, Floor de Goede en Joshua Peeters weer fraaie bijdragen aan deze editie van Zone 5300.
Kortom: Zone 5300 is wellicht ditmaal niet erg geschikt voor tere kinderzielen of nachtmerriegevoelige lezers. Maar wie de moed heeft, de fascinatie, de nieuwsgierigheid: treed binnen in de duisternis, laat u meevoeren in het spookhuis, naar de diepste krochten van de angst.
En wee u.
Zone 5300 #92 is een uitgave van Zone 5300/Rotown Magic. Het winternummer is vanaf nu voor ¤ 6,50 te koop bij de betere stripwinkel en boekhandel of te verkrijgen via www.zone5300.nl.
Zone 5300 # 92 - Strips, Cultuur & Curiosa
64 pagina's kleur, ¤ 6,50
Distributie:
Nederland: Zone 5300, (010) 28 00 555 / blad@zone5300.nl
België: Pinceel Stripverspreiding, (016) 893 928 / orders@pinceel.be
---------------------------------------