Ingezonden persbericht


Utrecht, 23 december 2010

2010: participatie richtinggevend voor de toekomst van het Centraal Museum

Opnieuw rond de 140.000 bezoekers voor het Centraal Museum

Het Centraal Museum kijkt terug op een vitaal jaar: het museum zette in 2010 een aantal belangrijke stappen die richting geven aan een nieuwe koers waarin de bezoeker centraal staat. 2010 was ook het Rietveldjaar, dat voor veel nationale en internationale belangstelling heeft gezorgd. Bovendien is er een belangrijk digitaliseringsproject gerealiseerd en is de collectie uitgebreid met bijzondere aanwinsten. Het Centraal Museum sluit het jaar goed af met een bezoekersaantal van circa 140.000.

140.000 bezoekers: 'doen' staat centraal
Het Centraal Museum trok in 2010 circa 140.000 bezoekers. Grote publiekstrekkers in 2010 waren Alexander van Slobbe. Een onafhankelijke vormgever in de mode (13 februari t/m 16 mei 2010) en

De vernieuwde entreehal van het Centraal Museum. Foto: Bert Muller Rietvelds Universum, die nog t/m 30 januari 2011 te zien is. Ook het jaarlijks terugkerende activiteitenprogramma De Zomer van Dick Bruna leidde bij jong en oud tot groot enthousiasme. Met Op papier gezet en Recht voor z'n raap kwam de eigentijdse kunst weer vol onder de aandacht. Participatie stond centraal in het naaiatelier in de tentoonstelling over Van Slobbe en de werkplaats bij Rietvelds Universum, en brengt de bezoeker dicht bij de kunstenaar en het ontwerpproces. In 2011 wordt deze lijn nadrukkelijk doorgetrokken.

Nieuwe plannen: een verwelkomend museum
De komende jaren staan in het teken van meer publieksservice. In 2010 creëerde Soda Interieurarchitectuur een frisse en aangepaste entreehal en dito garderobe. Beide bieden meer ruimte om grote bezoekstromen op te vangen en presenteert de museumwinkel op een aantrekkelijke wijze. Het museumcafé heeft een nieuw 'kek' jasje en de Refter is in samenwerking met Richard Hutten van nieuw elan voorzien zonder haar oorspronkelijke ontwerp te verliezen.

Rietveldjaar
Om het werk en gedachtegoed van Gerrit Rietveld blijvend aan Utrecht te verbinden, vierde stad, regio en ver daarbuiten het Rietveldjaar. Er vonden activiteiten in diverse Rietveldgebouwen plaats, zoals in de villa's op de Utrechtse heuvelrug, de Zonnehof in Amersfoort, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Tevens bracht de Utrechtse band C-Mon & Kypski een nieuw nummer en videoclip uit geïnspireerd op Rietveld, genaamd The Sitdown. De première vond plaats tijdens het Nederlands Film Festival. Er werd een Rietveld Architecture iPhone applicatie gelanceerd waarmee alle nog bestaande gebouwen en woonhuizen van Rietveld in Nederland terug te vinden zijn, (te downloaden via http://itunes.com/apps/rietveld). En is de gehele Rietveldcollectie online geplaatst, waardoor meer dan 8000 objecten van Rietveld toegankelijk zijn voor het publiek (zie www.rietveldjaar.nl).

Unieke verzameling historisch beeldmateriaal
Een omvangrijke en unieke verzameling historisch beeldmateriaal van het Centraal Museum is in 2010 online toegankelijk gemaakt voor publiek. Het gaat om foto's die gemaakt zijn van vrijwel alle tentoonstellingen die tussen 1938 en 2008 zijn gehouden in het Centraal Museum. Het Geheugen van Nederland heeft het project mogelijk gemaakt.

Unieke stukken voor de collectie van het Centraal Museum Ronduit uniek is de aanwinst van Het Drieluik met het laatste avondmaal uit 1521, geschilderd voor de vooraanstaande Utrechtse families Pauw en Zas, een van de weinige Utrechtse altaarstukken die bewaard zijn gebleven. De Stichting Van Baaren Museum slaagde er, in samenwerking met het Centraal Museum, in het drieluik aan te kopen van mevrouw Marei von Saher, de enige erfgename van Jacques Goudstikker. Het Centraal Museum krijgt het werk in langdurig bruikleen. Met steun van de BankGiro Loterij zijn drie aankopen gerealiseerd: een Portretbuste van Carolus Richard op 8-jarige leeftijd van de belangrijke 18de-eeuwse beeldhouwer Jacob Cressant aangekocht, het 17de- eeuwse schilderij De foltering van Prometheus van Paulus Moreelse, en twee grensverleggende modeontwerpen van de jonge, toonaangevende Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen. Veel nationale en internationale persaandacht was er voor de aankoop van de gehele collectie Saved by Droog, tijdens de meubelbeurs Salone di Mobile in Milaan van dit jaar. Voor de collectie daagde designlabel Droog 14 designers uit om nieuwe producten te creëren van objecten uit faillissementsinboedels. Dit resulteerde in een serie van 19 producten: een bonte presentatie variërend van trolleys voor honden tot zakdoekjes voorzien van het laatste nieuws.

Zie voor meer informatie: www.centraalmuseum.nl

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00




Ingezonden persbericht