VerkeersInformatieDienst

Voorlopige resultaten kijkonderzoek Vlaketunnel bekend

23 december 2010, 11:43
Rijkswaterstaat heeft de afgelopen week kijkproeven uitgevoerd naar de vermoedelijke oorzaken van het omhoogkomen van het wegdek van de Vlaketunnel. De voorlopige resultaten laten zien dat bij een aanzienlijk deel van de onderzochte trekankers de stalen staaf gebroken is. De resultaten worden de komende tijd geanalyseerd om de oorzaak hiervan in kaart te brengen.

Uit de kijkproeven blijkt dat de stalen staven in een groot deel van de onderzochte trekankers een breuk vertoont. Trekankers zorgen voor de verbinding van het wegdek van de tunnel met de bodem. Ook de grondwaterstanden bleken hoger dan verwacht.

Er is geen roest geconstateerd aan de ankerkoppen en de staven. Omdat op dit moment niet kan worden uitgesloten dat de staven in de westelijke toerit ook niet zijn gebroken, wordt daar preventief ballast op het wegdek gelegd om de veiligheid te waarborgen.

De resultaten worden de komende periode geanalyseerd. De uitslag wordt half januari verwacht. Na half januari wordt op basis van de onderzoeksresultaten over vervolgstappen besloten.