Provincie Noord-Brabant

Persbericht

23 december 2010

Pauze aankoop nieuwe gronden EHS

GS hebben besloten tot een pauze in het aankopen van nieuwe gronden voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Contractueel toegezegde aankopen gaan nog wel door. Het gaat dan om nog af te wikkelen aankopen waar al overeenstemming over was bereikt.

De uitwerking van het regeerakkoord heeft duidelijk gemaakt dat er geen aanvullende middelen van het Rijk te verwachten zijn voor grondverwerving voor de EHS. Daarom hebben GS besloten om voorlopig geen nieuwe gronden meer te verwerven met provinciaal geld. Reden daarvoor is ook de aangekondigde herijking van de EHS. Om verantwoord grond te kunnen verwerven, moet eerst duidelijk zijn welke EHS-gebieden nog voor 2018 gerealiseerd moeten worden. De aankopen die onomkeerbaar zijn gaan wel verder; contractueel toegezegde aankopen waar al overeenstemming over was bereikt en die nog afgewikkeld moeten worden.

Ook in het ruilen van gronden gelegen buiten de EHS tegen gronden binnen de EHS lassen GS een pauze in. Reden daarvoor is onder meer dat verder ruilen van gronden leidt tot een groter en nog steeds versnipperd EHS-bezit, mogelijk - na herijking - niet op de juiste plaatsen. Ruilingen buiten de EHS-gebieden, bijvoorbeeld voor landbouwkundige structuurversterking of waterberging buiten de EHS, kunnen wel doorlopen. Daarnaast hebben GS besloten dat de vijf wettelijke herverkavelingsprojecten door (moeten) gaan. Het gaat dan om de drie klassieke landinrichtingsprojecten Baarle-Nassau, Zundert en De Hilver en de twee wettelijke herverkavelingen Weerijs-Zuid en Wintelre-Oerle. Naar de voortgang van 19 kavelruilprojecten binnen het Europese Plattelandonwikkelingsprogramma (POP) laten GS eerst onderzoek doen.