Gemeente Duiven


Gladheidsbestrijding

De weersomstandigheden hebben geleid tot behoorlijke overlast van sneeuw en ijs op trottoirs en wegen. De gemeente Duiven doet er alles aan om deze overlast zoveel mogelijk te beperken.

Sinds begin december is er 300 ton zout gestrooid. Wegen en fietspaden worden echter pas echt goed sneeuw- en ijsvrij als er voldoende verkeer overheen komt om het zout goed te laten werken. Op veel plaatsen wordt de sneeuw niet helemaal weggereden en vriest het vervolgens weer op en veroorzaakt weer opnieuw gladheid. Vanaf 2 december jl. zijn alleen al buiten kantoortijden zes voertuigen met sneeuwschuif gedurende ruim honderd uur bezig geweest om de wegen berijdbaar te maken en te houden.

Zoals in heel Nederland het geval is, is ook de zoutvoorraad Duiven schaars. Hoewel er een contract is afgesloten met een zoutleverancier over reservering en levering van zout, blijkt dat niet voldoende. Gemeente Duiven heeft zich aangemeld bij het Zoutloket Oost dat door Rijkswaterstaat wordt beheerd.

Als gevolg van de schaarste aan zout wordt nu gestrooid met een mengsel van zout, brekerzand en pekel. De werking hiervan is niet optimaal maar toch heel behoorlijk. Zodra er weer voldoende zout voorradig is, wordt gestrooid met een mengsel van zout 70% en pekel 30%. Mochten de weersomstandigheden echter leiden tot een te grote landelijke vraag naar zout dan worden de hoofdroutes buiten kantoortijd verder beperkt en wordt ook de gladheidbestrijding overdag ingekrompen. De weggebruiker moet dan nog alerter zijn op gladde wegen en fietspaden dan dat nu al het geval is.

Gratis strooizout
U kunt als inwoner van Duiven per huishouden een gratis emmer strooizout halen bij de gemeentewerf. U dient zelf voor een emmer te zorgen.

Veeg de stoep schoon en help uw medemens
Om zoveel mogelijk ongevallen te voorkomen vragen wij u uw stoep sneeuw- en ijsvrij te houden. Schuif de sneeuw niet op de gestrooide weg, dit veroorzaakt opnieuw gladheid. Schuif de sneeuw naar de rand van de stoep of in de goot van de weg.

Ook als uw buren door omstandigheden dit niet kunnen, vragen wij uw hulp om dit voor hen te doen. Woont u in de nabijheid van seniorenwoningen of -complex, dan vragen wij uw hulp om de stoep en of ingang vrij te maken van sneeuw en ijs.

Zoutcontainers
De gemeente heeft alle seniorencomplexen en clusters met seniorenwoningen (in totaal 50) voorzien van een kleine duobak zonder tussenschot met strooizout dat ingezet kan worden bij het sneeuw- en ijsvrij houden van de trottoirs.

Wij danken u alvast voor uw hulp!