Gestart uit protest, inmiddels gevestigd als hedendaags kunstmuseum


's HEER HENDRIKSKINDEREN, 20101223 -- Museum Le Secet heeft het voor elkaar gekregen om met weinig geld een actueel hedendaags tentoonstelling programma te realiseren en zou het stokpaardje kunnen zijn voor de nieuwe regering. Ware het niet dat we juist laten zien dat dit museum een van de uitkomsten voor de toekomst is als er zo drastisch bezuinigt wordt.

Museum Le Secet is in maart dit jaar gestart met de protest tentoonstelling 'moment of silence' tegen de verharde houding in de politiek en samenleving tegenover kunstenaars.

Ruim een half jaar later zijn de ergste verwachtingen overtroffen en moet er overal drastisch bezuinigt worden.

De website van het museum groeit inmiddels tot een virtuele hub voor hedendaagse kunstenaars. Niet alleen is er straks informatie te vinden over de tentoonstellingen, kunstenaars en activiteiten maar Le Secet is sinds juni de blog 'KunstKlimaat' gestart om alle algemene en politieke berichtgeving aangaande hedendaagse kunst te verzamelen en inzichtelijk te maken. Er is ook een lijst met kunstenaarsinitiatieven en presentatieinstellingen om de bezoeker een beeld te geven waar kunstenaars de ruimte krijgen te experimenteren en wat het voorland is van de musea. Deze plekken zijn van onschatbaar belang voor de hedendaagse kunst.

Museum Le Secet heeft naast de hoofdvestiging in 's Heer Arendskerke inmiddels dependances in Breda, Rotterdam en Amsterdam. Volgend jaar volgen nog Leeuwarden, Arnhem en Tilburg. Alle tentoonstellingen reizen langs de vestigingen en zijn altijd vanaf de straat te bekijken om ook toevallige voorbijgangers met hedendaagse kunst in aanraking te brengen en zo nieuwsgierig te maken naar meer werk van de getoonde kunstenaars. Als mensen naar de website gaan worden ze via de tentoonstellingen gelinkt naar de website van de kunstenaars. Zo maken we op een hedendaagse manier gebruik van de informatie die op het web te vinden is. Ook zijn we te vinden op Facebook waar we al sinds de opening 'denken over kunst'

Hoe doen we dit alles? Museum Le Secet is een museum op schaal 1:20 en daarmee een pleidooi voor de verbeelding. We willen een signaal geven dat we met maar 7% subsidie professioneel hedendaagse actuele kunst kunnen tonen. Maar het kan toch nooit de bedoeling zijn dat de kunstwereld straks eindigt met kunstenaarsinitiatieven en presentatieplekken zoals museum Le Secet.

www.lesecet.nl





ingezonden persbericht