Ingezonden persbericht

Landelijk onderzoek naar gemeentelijk hondenbeleid is van start gegaan

Wat doen gemeenten anno 2010 aan de aanpak overlast hondenpoep?

Alle ruim 420 gemeenten in Nederland zijn voor dit onderzoek benaderd. De enquête is inmiddels enkele dagen geleden verstuurd. Nu al hebben ruim 145 gemeenten de uitgebreide vragenlijst ingevuld!

Het is vier jaar geleden dat er een enquête is uitgezet onder alle gemeenten in Nederland. Doel van deze enquête was destijds om te inventariseren "wat de gemeenten zoals doen aan hondenbeleid"? Heffen ze hondenbelasting? Wat doen ze ermee? Is er hondenbeleid? Zo ja wat houdt dit dan in? In welke mate ondervinden de gemeenten overlast door hondenpoep? En de belangrijkste vraag is natuurlijk of gemeenten erin zijn geslaagd om de overlast van hondenpoep (structureel) te doen laten afnemen. Nu, december 2010, wordt dit onderzoek wederom gehouden. Zijn er veranderingen opgetreden? Zijn er nu meer gemeenten die hondenbeleid hebben opgesteld? Zijn er de afgelopen vier jaar veranderingen in het gemeentelijk hondenbeleid opgetreden? Hebben de gemeenten al meer grip op de "aanpak overlast hondenpoep"? Worden er nu zaken beter "op elkaar afgestemd" of vinden nog steeds veel gemeenten, zoals vier jaar geleden duidelijk naar voren kwam, hetzelfde wiel "opnieuw" uit?

Studenten van Stenden Hogeschool te Leeuwarden zijn inmiddels gestart met het uitvoeren van dit onderzoek. Het onderzoek wordt volledig digitaal uitgevoerd. De contactpersonen (mensen die binnen de gemeente gaan over het hondenbeleid) ontvangen een digitale vragenlijst per email. In de uitgebreide vragenlijst komen diverse thema's aan bod die betrekking hebben op hondenbeleid. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer tien minuten duren. De uitkomsten van het onderzoek levert uitstekende en praktische informatie op. Gemeenten kunnen de uitkomsten gaan gebruiken om hun eigen beleid te spiegelen en / of het hondenbeleid aan te scherpen of (opnieuw) te ontwikkelen.

Symposium hondenbeleid
De uitkomsten worden gepresenteerd op een symposium dat speciaal zal gaan over het thema hondenbeleid. De inhoud van dit symposium wordt deels vormgegeven door de opvallendste resultaten van het onderzoek. Gemeenten kunnen daarnaast in de enquête zelf invullen "waar behoefte" aan is. Op deze manier wordt er interessant programma opgesteld.