Rijksvoorlichtingsdienst

Militairen paraat tijdens feestdagen

Voor veel militairen gaat tijdens de feestdagen het werk gewoon door. Eenheden van de Koninklijke marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee worden ingezet of staan paraat om de belangen van Nederland te verdedigen en om zo nodig de Nederlandse bevolking te helpen. Minister van Defensie, Hans Hillen, gaat bij een aantal van hen op bezoek.

Militairen van alle krijgsmachtdelen zijn ingezet in missiegebieden, zoals op de Balkan, in Afghanistan, op de grens van Griekenland en voor de kust van Somalië. Sommigen zijn actief voor "kleine" missies in Afrika, Irak, of onderweg naar Ivoorkust. Op de Nederlandse Antillen gaan de kustwachttaken, grensbewaking en drugsbestrijdingsoperaties gewoon door. In eigen land wordt ook hard doorgewerkt.

De marine heeft schepen voor noodhulp op zee, anti-terreureenheden van het Korps Mariniers, duikers voor reddingsacties, en 250 militairen voor bijstand aan overheden. De landmacht heeft specialistische eenheden zoals de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, meerdere bataljons om bij te springen voor noodhulp, en een compleet mobiel ziekenhuis dat overal in Nederland kan worden opgebouwd. De luchtmacht heeft twee F-16 jachtvliegtuigen gereed staan op vliegbasis Volkel om verdachte vliegtuigen te onderscheppen die het Nederlandse luchtruim binnendringen, het luchtverkeersleidingscentrum in Nieuw Milligen dat al het luchtverkeer in de gaten houdt, en reddingshelikopters op maritiem vliegkamp De Kooy en op vliegbasis Leeuwarden. De marechaussee heeft het tijdens de feestdagen extra druk met de grensbewaking op luchthavens en aan de landsgrenzen, en met oud en nieuw ondersteunen 150 marechaussees de politie.

Minister van Defensie Hans Hillen steekt de militairen een hart onder de riem door een aantal van deze eenheden te bezoeken op vrijdag 24 december. Hij bezoekt achtereenvolgens de militairen op vliegbasis Volkel, Air Operations Control Station Nieuw Milligen en de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.