Nieuw-Vlaamse Alliantie




Bijsturing toeristisch logiesdecreet goedgekeurd

klok 23 december 2010

Op voorstel van Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele (N-VA) keurde het Vlaams parlement vandaag een bijsturing van het toeristisch logiesdecreet goed. Tot eind 2012 moeten uitbaters van kleinschalige logies geen stedenbouwkundig document meesturen om een toeristische vergunning te krijgen van Toerisme Vlaanderen.

Het Logiesdecreet eiste een dergelijk stedenbouwkundig document, waaruit blijkt dat het toeristische logies ook stedenbouwkundig in orde is. "Op zich is die koppeling tussen ruimtelijke ordening en toerisme een goede zaak maar in de praktijk bleek het niet te werken", aldus Vandaele.

Wilfried Vandaele: "De ervaring van de afgelopen maanden leert dat het voor vele logiesuitbaters allesbehalve vanzelfsprekend is om vlot een attest in handen te krijgen dat hun uitbating stedenbouwkundig in orde is. Duizenden uitbaters zagen hun dossier vastlopen in een flessenhals van administratieve rompslomp. Toeristische logies die al jaren worden uitgebaat zonder problemen blijken opeens niet aan de nodige stedenbouwkundige documenten te kunnen geraken."

Nu is er een oplossing voor de administratieve rompslomp: voor kleinschalige, kamergebonden logies (hotels, gastenkamers, vakantiewoningen tot maximum 8 kamers en 32 gasten) zal Toerisme Vlaanderen geen stedenbouwkundige documenten vragen als de aanvraag voor een toeristische vergunning wordt ingediend voor eind 2012.

Volgens Wilfried Vandaele betekent de nieuwe regeling niet dat mensen zich kunnen onttrekken aan de regelgeving inzake ruimtelijke ordening. Los van de toeristische vergunning, kan Ruimtelijke Ordening nog steeds optreden tegen initiatieven die stedenbouwkundig niet door de beugel kunnen. Op vraag van de gemeente of van de bouwinspectie kan Toerisme Vlaanderen de toeristische vergunning trouwens weigeren of intrekken.

Het is uitzonderlijk dat het parlement een dergelijke beslissing bij hoogdringendheid goedkeurt. Wilfried Vandaele is daar bijzonder blij om. "De collega's zijn mij gevolgd in mijn pleidooi dat een administratieve vereenvoudiging hier dringend nodig was. Duizenden mensen zijn hiermee geholpen". Auteur(s): Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be