Nieuw-Vlaamse Alliantie




Zorgwonen niet langer fiscaal bestraft

klok 23 december 2010

Kamerlid Flor Van Noppen heeft van minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom de toezegging gekregen dat er binnenkort een eigen huisnummer komt voor mensen in het zorgwonen. Het Rijksregister ontwikkelt een inschrijvingscode waardoor de gemeenten de gevallen van zorgwonen kan aanduiden in de bevolkingsregisters. Zo worden ongelijke behandelingen voortaan onmogelijk.

Het is van groot belang dat mensen niet fiscaal gestraft worden voor het aangaan van een zorgrelatie. Wonen op één huisnummer kan namelijk belangrijke gevolgen hebben. Uitkeringen of studietoelagen kunnen verminderen, want de wet op de bevolkingsregisters en identiteitskaarten beschouwt wonen onder één dak als "samenwonen".

Flor Van Noppen : "Wij hebben het altijd gezegd. Een inschrijvingscode waarmee de gemeenten in de bevolkingsregisters de specifieke gevallen van zorgwonen aanduiden en hen een apart huisnummer toekennen, is de oplossing."

De ontwikkeling zo'n code zit nu in de eindfase. De gemeenten zullen begin 2011 de richtlijnen ontvangen. "Zorgwonen zal dus niet alleen stedenbouwkundig geregeld zijn, maar ook fiscaal, waardoor mensen niet langer gestraft zullen worden voor het aangaan van een zorgrelatie", aldus Flor Van Noppen.

Het zorgwonen zit de laatste jaren in de lift. Dankzij het Vlaams decreet Ruimtelijke Ordening van maart 2009 is het creëren van een ondergeschikte wooneenheid binnen eenzelfde woning geen inbreuk meer op het opsplitsingsverbod dat in de meeste gemeenten in Vlaanderen geldt voor eengezinswoningen. Auteur(s): Flor Van Noppen, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be