GroenLinks

Elektronisch patiëntendossier slecht beveiligd

Woensdag 22 december 2010, 18:26u - Linda Voortman
* electronisch patientendossier

* gezondheidszorg

* Kamervragen

Door een menselijke fout zijn medische gegevens van een speler van de voetbalclub AZ in handen gekomen van een journalist die zich voordeed als fysiotherapeut. GroenLinks maakt zich zorgen over de beveiliging van het landelijke Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft hierover vragen gesteld aan minister Schippers.

Voortman: "Het EPD is een waardevolle dienst voor de patiënten, maar komt wel met veel risico's. Het systeem is al eens gehackt en nu weer omzeild door misbruik te maken van de goede wil van een ziekenhuismedewerker. Ik maak me zorgen dat de minister te lichtzinnig denkt over de risico's die het EPD met zich meebrengt. Het systeem moet echt waterdicht zijn, want ik voel er niets voor dat straks de media, laat staan mijn verzekeraar, uit mijn medisch dossier kunnen citeren. Dat gaat niemand iets aan. Ik hoop en denk dat de minister daar precies zo over denkt."

Vragen van het Kamerlid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:


1. Bent u bekend met het bericht dat een onderzoeksjournalist de medische gegevens van een voetballer van AZ heeft gekregen van een medewerker van het Medisch Centrum Alkmaar?
2. Deelt u de mening van mijn fractie dat de privacy van de betrokken voetballer ernstig is geschaad?

3. In welke procedures voorziet de wet- en regelgeving als onverhoopt persoonsgegevens uit het EPD uitlekken? Wordt de betrokken patiënt in zo'n geval altijd ingelicht? Kunt u uw antwoorden toelichten?
4. Hoe denkt u om te gaan met de belangrijkste zwakke plek in de beveiliging van het EPD: de menselijke factor?
5. Heeft u al hackers betrokken bij de ontwikkeling van het EPD, zoals uw voorganger aan de Kamer heeft toegezegd? Zo ja, wat waren de resultaten? Zo nee, wanneer kunnen wij de resultaten van de hacktest verwachten? Gaat u de hacktest regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks herhalen? Kunt u dat toelichten?

6. Hebben patiënten al toegang tot hun gegevens in het EPD? Hebben zij de mogelijkheid om bepaalde (deels) informatie te vergrendelen? Bent u voornemens de toegang van de patiënt tot het dossier verder te verbeteren? Kunt u uw antwoorden toelichten?
7. Krijgt de patiënt inzage in wie wanneer toegang heeft gehad tot zijn dossier? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wordt dit geïmplementeerd?

8. Hoeveel mensen hebben op dit moment bezwaar aangetekend tegen opname in het EPD? Welk percentage van artsen en ander medisch personeel heeft bezwaar gemaakt tegen opname in het EPD? Hoe beoordeelt u deze cijfers?