Provincie Flevoland

Reactie verzoek jachtstop

Publicatiedatum: 24 december 2010

De Partij voor de Dieren heeft het College van Gedeputeerde Staten (GS) op 20 december 2010 gevraagd om tot sluiting van de jacht in Flevoland over te gaan. GS zullen dit verzoek niet honoreren.

Dit heeft te maken met het feit dat sluiting van de jacht een aanvullende mogelijkheid is ten opzichte van de jachtverboden zoals die zijn opgenomen in de Flora- en faunawet. Zo is het wettelijk al verboden om `voor de voet' op konijn, haas of fazant te jagen als de grond met sneeuw bedekt is, of op wild dat zich in of nabij wakken in het ijs bevindt of in uitgeputte toestand verkeert.

Geen aanleiding

Enkele dagen vorst, sneeuw of ijzel, zijn mede gelet op de algemene beschermingsbepalingen, geen aanleiding om nu de jacht te sluiten. Dit zou pas aan de orde zijn als het wild als gevolg van de
weersomstandigheden in uitgeputte toestand verkeert en als gevolg daarvan haar natuurlijke schuwheid verliest. Hiervan is op dit moment geen sprake, zo is gebleken uit contact met waarnemers in het veld. Een landelijk besluit is niet zinvol, gezien de veelal verschillende weersomstandigheden. Zowel in Zeeland als in Limburg is veel meer sneeuw gevallen dan hier.

Temperatuur

Naar verwachting gaat de temperatuur na de feestdagen stijgen; op dit moment zien GS dan ook geen aanleiding om aan het verzoek van de Partij voor de Dieren gehoor te geven. Uiteraard blijft de provincie de weersverwachtingen nauwlettend volgen en heeft zij regelmatig contact met omliggende provincies, Faunafonds en Faunabeheereenheid. Zo nodig sluit de provincie de jacht en schort zij ontheffingen op.