KNSB

Bron: KNSB

WANNEPERVEEN - Met een brede lach stapte Rudi Groenendal op de hoogste trede van het podium op het Belterwiede. Nooit greep de nuchtere Groninger in zijn lange loopbaan een nationale titel. "En dan nu dit", stamelde Groenendal. "Dat had ik een paar jaar geleden ook niet gedacht. Maar ik ben er echt heel blij mee."

Groenendal is de verrassende nieuwe Nederlands kampioen natuurijs bij de Masters. Verrassend, omdat er toch vooral naar anderen werd gekeken. Arnold Stam bij voorbeeld, de titelverdediger. Of Albert Bakker, de veelvraat uit het peloton veteranen. Maar zij moesten zich tevreden stellen met de andere podiumplaatsen. Bakker op twee, Stam op drie.

"Ik had geen goede dag", verzuchtte Brabander Stam. "Ik heb eerder deze week nog gereden op Biddinghuizen, omdat ik dat nodig had. Maar achteraf heeft het me misschien geen goed gedaan."

Die goede dag had Rudi Groenendal wel. De debutant bij de Masters maakte ook meteen deel uit van de kopgroep die al vroeg in de wedstrijd ontstond, met daarin alle grote namen uit het peloton. Aanvankelijk acht mannen, later dunde het groepje uit naar zeven. Maar belangrijker was dat het zevental steeds verder afstand nam van het peloton.

Groenendal voelde zich sterk in dat groepje. "Ik voelde me goed en wilde graag dat het groepje bijeen bleef. Ik had niets aan vluchters, een sprint kwam mij een stuk beter uit. Ik vertrouwde op mijn eindsprint. Van Bakker weet ik dat ik hem moet kunnen hebben, maar Stam was nog even het vraagteken. Hij ging een paar keer aan, en toen kon ik goed bijblijven. Dat gaf me vertrouwen."

Dat bleek niet voor niets. Op het laatste rechte stuk naar de finish was Groenendal verreweg de sterkste van het stel. Ruim voor Bakker kwam hij over de streep voor de mooiste overwinning uit zijn loopbaan.

Dat verraste ook Groenendal zelf. "Het loopt allemaal wel lekker dit seizoen, maar ik rijd toch vooral in de noordoost competitie. Die mannen ken ik wel, maar hier doen opeens weer hele andere schaatsers mee. Dan is het altijd even afwachten hoe dat uitpakt. Maar het had uiteindelijk niet beter kunnen lopen."

ERIC KORVER

---