Gemeente Dongen

Gladheidbestrijding

Publicatiedatum: 24-12-2010

Bij winters weer doet de buitendienst van de gemeente Dongen er alles aan om gladheid op de Dongense wegen zo snel en zo veel mogelijk te bestrijden. Zoals bekend is er in Nederland zeker bij langdurige sneeuwval sprake van een stevig tekort aan strooizout. Dat betekent voor onze gemeente dat er duidelijke keuzes gemaakt moeten worden.

Strooit de gemeente overal?
Neen, dat is in de praktijk onmogelijk. Er moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt vanwege de beperkte hoeveelheid strooizout. De gemeente strooit daarom op een hoofdroute die zoveel mogelijk rekening houdt met de drukte van verkeer, de noodzaak tot bereikbaarheid en speciale voorzieningen (onderwijs, ouderen).

Wat is het gevolg van aanhoudende sneeuw?
Als er sprake is van een langdurige periode met sneeuw, dan moet er extra voorzichtig worden omgesprongen met het zout. Daarom is er dan noodgedwongen sprake van een verkorte strooiroute: Deze route bestaat uit de hoofd- en invalswegen van en naar Dongen en s Gravenmoer. Andere speciale maatregelen:

- De strooidienst van de gemeente Dongen werkt in een tweeploegen dienst; de medewerkers van de groendienst worden overdag hierbij extra ingezet voor voetpaden, bushaltes etc..

- De overheid (provincie) opent strooiloketten om er zorg voor te dragen dat het beschikbare zout eerlijk wordt verdeeld tussen de diverse gemeenten.

Strooit de gemeente preventief?
Nee, dat zou betekenen dat er nog meer zout moet worden gestrooid, terwijl er al sprake is van een beperkte voorraad. Bovendien bestaat bij preventief strooien de kans dat zout wegwaait en er (achteraf gezien) onnodig is gestrooid.

Hoeveel zout strooit de gemeente?
Alleen al in de maand december 2010 is er 295 ton zout gestrooid. Dat betekent een lading van zon 10 opleggers. In de winter van 2009/2010 is er in totaal 511 ton zout gestrooid.

Is strooien met zand een alternatief?
Neen, zand zorgt niet voor dooi maar maakt de weg (iets) minder glad, ook levert strooien met zand complicaties op. Zo verdwijnt het zand uiteindelijk in het riool. Het gevolg is dat deze dicht slibben en het zand moet worden weggezogen er kan zelfs schade ontstaan aan pompen en gemalen, met alle financiële consequenties van dien.

Kan ik zelf iets doen aan gladheidbestrijding?
Jazeker! Help elkaar als buurtgenoten! Hou de eigen stoep (indien fysiek mogelijk) zoveel mogelijk schoon, of vraag een familielid, vriend of kennis om hulp. Daarmee lever je een positieve bijdrage aan toegankelijkheid en veiligheid van de eigen leefomgeving.