Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere verheugt zich over de stemming in de Amerikaanse Senaat van het nieuwe START-verdrag

Datum: 23 december 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verheugt zich over de stemming in de Amerikaanse Senaat van het nieuwe START-verdrag dat in april 2010 door de Presidenten Obama en Medvedev getekend werd. Dit is een concrete stap in de richting van een wereld zonder kernwapens. België steunt dit toekomstperspectief actief.

De ratificatie van START opent het perspectief op verdere onderhandelingen met het oog op reductie van alle types van kernwapens door zowel de VS als Rusland. Dit belangt ook onze veiligheid aan. Daarom heeft Minister Vanackere, samen met andere Europese collega's, afgelopen weekend de Amerikaanse Senaat gewezen op de historische kans geboden door het nieuwe START verdrag.

Steven Vanackere herinnert aan het mee door hem gelanceerde initiatief om ruim plaats te geven aan ontwapening en wapenbeheersing in het nieuwe strategisch concept van de NAVO. Ook heeft ons land concreet bijgedragen tot een toekomstgericht actieplan voor ontwapening en non-proliferatie tijdens de geslaagde herzieningsconferentie van het Verdrag over de niet verspreiding van kernwapens.

Minister Vanackere besluit: "Een wereld zonder kernwapens kan enkel door volgehouden en stapsgewijze inspanningen gerealiseerd worden. België blijft zich volop engageren in dit domein."