Politie Groningen

Vrijdag 24 december 2010

Provincie Groningen, 24-12-2010

Duo aangehouden na mishandeling in binnenstad

GRONINGEN De politie heeft donderdagnacht in de binnenstad van Groningen twee Eeldenaren aangehouden voor mishandeling. De jongens van 17 en 19 jaar worden ervan verdacht zeker drie personen te hebben geslagen op de kruising Grote Markt met de Gelkingestraat. Twee slachtoffers, een man uit Groningen (20) en een man uit Westerbork (18), moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. Een 17-jarige meisje uit Lelystad liep een bloedneus op toen ze een klap kreeg. De politie vermoedt dat het tweetal ook betrokken is geweest bij de mishandeling eerder die avond in een café aan de Grote Markt. Het slachtoffer liep hierbij een gebroken neus op. De verdachten zijn ingesloten.

Poolse automobilist onder invloed

ZEVENHUIZEN Een 41-jarige Poolse automobilist is donderdagavond aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Agenten controleerden de bestuurder op de Hoofdweg in Zevenhuizen en roken bij het openen van de deur een alcoholwalm. Uit de alcoholtest bleek dat de man ruim 2,3 promille alcohol in zijn bloed had. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Het rijbewijs van de Pool is in beslag genomen.

Automobilist zakt door het ijs

RASQUERT Een 28-jarige automobilist uit Baflo is donderdagnacht met zijn auto een gracht ingereden. De man reed over de Andelsterweg bij Rasquert en verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hierdoor gleed de auto over het ijs van een gracht bij een nabijgelegen woning. Door het gewicht zakte de wagen gedeeltelijk door het ijs. De bestuurder kwam er met een nat pak vanaf, maar zakte zelf ook figuurlijk door het ijs. Uit een alcoholtest van de politie bleek dat bestuurder te diep in het glaasje had gekeken. In zijn bloed zat ruim
1,4 promille alcohol. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Groninger probeert te ontkomen aan alcoholcontrole

GRONINGEN De politie heeft donderdagavond een 30-jarige inwoner van Groningen aangehouden die er vandoor was gegaan bij een alcoholcontrole. De automobilist reed richting de controle op het Schuitendiep en keerde plotseling toen hij doorhad dat de politie voertuigen langs de kant zette.

Op het Gedempte Kattendiep werd de bestuurder klem gereden. De man kon geen rijbewijs tonen. Bij navraag bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Na die mededeling zette de verdachte het op een lopen. Nabij het politiebureau aan de Rademarkt kon hij in de kraag worden gevat. De Stadjer had nog enkele boetes openstaan. Een vriendin heeft daarna de boetes betaald. De automobilist had geen alcohol gehad. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens de alcoholcontrole werden 401 blaastesten afgenomen. Niet een bestuurder was onder invloed van alcohol.

Auto in beslag genomen vanwege niet betaalde boetes

GRONINGEN Een 39-jarige automobilist uit Groningen moest donderdagavond de auto waar hij gebruik van maakt, inleveren bij de politie. Agenten zagen dat de bestuurder het voertuig had geparkeerd op een zebrapad aan de Astraat in Groningen. De politiemensen spraken de man daarop aan. Bij navraag bleek dat de bestuurder nog voor een kleine 2000 euro aan boetes open had staan. Omdat de Groninger dit niet kon betalen werd zijn auto meegenomen. Pas na betaling van de boetes krijgt de Stadjer de auto mee.

Bewoonster overloopt vreemde man in woning

GRONINGEN Een inwoonster van de Hamburgerstraat in Groningen kreeg donderdagavond de schrik van haar leven. Ze hoorde gestommel in haar woning en stond ineens oog-in-oog met een onbekende man. Die ging er direct vandoor zonder spullen mee te nemen. Rondkijkende agenten zagen direct hoe de vreemde man de woning in was gekomen. De bewoonster van de bovenwoning had een touwtje aan de deurklink bevestigd, zodat ze vanaf de bovenverdieping de voordeur open kon doen. De insluiper had vermoedelijk met een tak door de brievenbus het touwtje vast kunnen pakken en trok daarmee de deur open. Het stukje touw is direct doorgeknipt. De politie adviseert bewoners van bovenverdiepingen om soortgelijke handigheidjes niet te gebruiken.

Sneeuwduinen en gladheid zorgen voor ongevallen

PROVINCIE GRONINGEN Op verschillende plaatsen in de provincie zijn donderdagavond en nacht aanrijdingen geweest vanwege de winterse weersomstandigheden. Er vielen voor zover bekend geen gewonden. Een kort overzicht:

SCHEEMDA Een 40-jarige automobilist raakte door plaatselijke gladheid op de A7 bij Scheemda van de snelweg. Voorbij de afslag Scheemda waaide sneeuw op de weg, waardoor de auto van de man onbestuurbaar werd. De bestuurder raakte daardoor de vangrail in de middenberm en sloeg met zijn voertuig over de kop. Hij raakte niet gewond. Zijn auto raakte zwaar beschadigd.

WEHE DEN HOORN Op de Warfhuisterweg, tussen Wehe den Hoorn en Warfhuizen, reden donderdag vlak na 18.00 uur twee automobilisten onafhankelijk van elkaar in de sloot. De bestuurders uit Leens (22) en Kloosterburen (38) reden in een bocht over een sneeuwduin en gleden daardoor rechtdoor. De autos van de bestuurders raakten beschadigd. De bestuurders zelf kwamen er zonder verwondingen vanaf.

NOORDBROEK Een 43-jarige automobilist uit Noordbroek raakte op de N33 nabij zijn woonplaats van de weg. Het voertuig kwam in een sneeuwduin terecht, waardoor de wagen onbestuurbaar werd. De auto kwam vervolgens op de kop in een naastgelegen sloot terecht. De bestuurder kon op eigen kracht uit de auto komen. Ambulancemedewerkers hebben de Noordbroekster onderzocht, maar hij bleek geen letsel te hebben. Zijn voertuig raakte zwaar beschadigd.

SINT ANNEN Een 39-jarige automobilist uit Ten Boer raakte donderdagavond van de weg op de Boersterweg in Sint Annen. Toen agenten de melding kregen, was niemand meer bij de auto. De bestuurder en drie inzittenden waren bij het woonhuis van een van hen. Daar werden ze gecontroleerd door ambulancemedewerkers. Ze zijn voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gegaan, maar bleken nauwelijks iets te mankeren.

Man aangehouden voor bezit vuurwapen

GRONINGEN De politie heeft donderdagavond in een woning in de Groningse wijk de Hoogte een 24-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De politie had vermoedens dat de Stadjer in het bezit zou zijn van een vuurwapen. In de woning van de verdachte werd een voorwerp gevonden dat sterk lijkt op een vuurwapen. Het wapen is in beslag genomen. De Stadjer is ingesloten voor verhoor.

Fietsen terug ondanks ontbreken aangifte

GRONINGEN Drie gedupeerden van fietsendiefstal hebben donderdagmiddag een kerstcadeau gehad van de politie. Ze kregen hun gestolen fiets terug, zonder zelf aangifte van de diefstal te hebben gedaan. De fietsen werden de afgelopen weken aangetroffen bij een aangehouden winkeldief en een heler. De politie wilde de rijwielen graag terugbrengen bij de rechtmatige eigenaren, maar er bleken geen aangiftes te zijn van de gestolen fietsen. Dankzij een goede registratie van een fietsenverkoper kon de politie achter de gegevens komen van twee gedupeerden. Een andere gedupeerde kon worden opgespoord aan de hand van een gegraveerde postcode. Hoewel deze rijwielen weer terug zijn bij de eigenaren, wil de politie wel laten weten dat het doen van aangifte absolute noodzaak is. Hierdoor kunnen regelmatig aangetroffen fietsen weer terug naar hun eigenaar. Aangifte van fietsendiefstal kan digitaal viawww.politie.nl/aangifte.

Noot:

Vanwege Kerst verschijnen eerste kerstdag geen persberichten. Op tweede kerstdag zullen de persberichten rond 14.00 uur op deze site verschijnen. De dienstdoende persvoorlichter is gedurende de kerstdagen alleen voor ernstige incidenten bereikbaar en beschikbaar.

De afdeling Communicatie en Representatie van Regiopolitie Groningen wensen de lezers van de persberichten hele fijne feestdagen.