Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Tarieven 2011 voor flexibiliteitsdiensten van GTS ter inzage

24-12-2010

Vanaf vandaag ligt het tariefvoorstel van de netbeheerder van het landelijke gastransportnet, Gas Transport Services B.V. (hierna: GTS) voor de flexibiliteitsdiensten voor 2011 ter inzage bij de Energiekamer NMa. De uiteindelijke tarieven stelt de Energiekamer NMa vast na beoordeling op redelijkheid en efficiency. De terinzagelegging van dit tariefvoorstel wordt op 28 december gemeld in de Staatscourant.

Het tariefvoorstel ligt vervolgens veertien dagen ter inzage, dus tot en met dinsdag 11 januari 2011. Belanghebbenden hebben tot het einde van de inzagetermijn de gelegenheid om hun zienswijze op het voorstel schriftelijk of mondeling naar voren te brengen. Voor een verzoek om door de Energiekamer te worden gehoord kunt u contact opnemen met mevrouw M. Jhanjan (medewerkster van het secretariaat van de Energiekamer, telefoonnummer 070 330 1362).

Een schriftelijke zienswijze kunt u, onder vermelding van het zaaknummer 103364, richten aan de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het voorstel bevat de tarieven voor een gereguleerde taak, namelijk het aanbieden van flexibiliteitsdiensten. Omdat het tarief voor de flexibiliteitsdiensten 2011 niet voorafgaand aan het nieuwe jaar wordt vastgesteld, geldt vooralsnog het reeds bestaande tarief voor flexibiliteitsdiensten (zie het besluit d.d. 23 december 2009). Dit ingevolge artikel 82, achtste lid, van de Gaswet. De Energiekamer heeft het voornemen om het tarief voor de flexibiliteitsdiensten voor 2011 per 1 april 2011 in werking te laten treden. Dit is de datum waarop naar verwachting het nieuwe balanceringsregime in werking treedt. Vanaf dat moment wordt eveneens de Nomflex-dienst door GTS aangeboden.

Tariefvoorstel van de netbeheerder van het landelijke gastransportnet, Gas Transport Services B.V.:

Flexibiliteitsdiensten Combiflex (Q1) 2,01 EUR/ m3/uur/kwartaal
Nomflex (Q2, Q3 of Q4) 3,31 EUR/ m3/uur/kwartaal