Rechtbank Utrecht


Alle uitspraken televisieserie 'de Rechtbank'

In de televisieserie 'de Rechtbank' worden veel uitspraken gedaan door rechters. Alle uitspraken die op schrift beschikbaar zijn vindt u hier terug.

Aflevering 4 (21 december 2010)

`Alsof je in de verkeerde film zit', zo omschrijft de moeder van de 19-jarige M. de gang naar de rechtbank. Haar zoon is gedetineerd. Vandaag zal strafrechter Jan Krol bepalen hoe hoog de strafmaat is die M. opgelegd krijgt. M. zit vast vanwege een inbraak waarbij onder andere een laptop gestolen is met geboortebeelden van een eerste kind. De laptop is inmiddels doorverkocht en onvindbaar. M.'s moeder vindt dat haar zoon gestraft moet worden, `wat hij gedaan heeft is vreselijk'. Anderzijds is ze ook bang dat M. in de gevangenis erg zal verharden. `Hij zegt nu al, het maakt niet uit wat de rechter gaat beslissen, mijn leven is toch al kapot'.

Uitspraak:
BO4285
BO4291

Ooit waren ze bevriend, nu treffen de twee voormalige compagnons van Auto Bordeaux elkaar in de rechtszaal. De een daagt de ander, met als inzet een auto ter waarde van ruim 13.000 euro. Civiel rechter Yvonne Sneevliet moet zien te achterhalen welke kemphaan gelijk heeft. En dat zal niet eenvoudig zijn. De advocaat van de gedaagde partij, mr. Jean-Louis Leijendekker, heeft de messen geslepen...

De rechter heeft in deze zaak geen uitspraak gedaan, omdat partijen een schikking hebben bereikt

En laat kantonrechter Sjef de Laat zich inpakken door een verloskundige die - met op haar achterbank een bevallende vrouw - te hard heeft gereden?

Uitspraak:
BO4182

Aflevering 3 (13 december 2010)

In 2009 houdt een groot aantal autobranden Amersfoort in de greep. De branden worden in verband gebracht met de 26-jarige C. Hij is meerdere keren op plaats delict aangetroffen. Omstanders zien dat hij zich vreemd gedraagt. Tijdens zijn aanhouding zit er een frisdrankflesje met benzine in zijn zak. Volgens C. om zijn bougies schoon te maken. Strafrechter Jan Krol zal moeten uitvinden of dit de echte reden is. Opmerkelijk is dat sinds C. in het Huis van Bewaring zit er geen brand meer is uitgebroken. De verdachte blijft ontkennen....

Uitspraak:
BM3605

Klaas Jan Veenstra (32) is één van de jongste rechters van Nederland. Vandaag heeft hij zitting als vreemdelingenrechter. Op deze zitting verschijnen mensen die illegaal in Nederland verblijven. Een van hen is Ben Blaa. De IND heeft hem ongewenst verklaard, dat zoveel betekent dat iemand onder dwang Nederland uigezet kan worden. Als rechter Veenstra de beslissing van de IND goedkeurt dan heeft dat grote gevolgen voor Ben Blaa en zijn 4-jarig zoontje.

Uitspraak:
BO4152

Verder vecht Woonaccent Makelaars een beslissing aan van de gemeente Amersfoort. Makelaar Peter is het niet eens met het besluit van de gemeente dat er geen bedrijfsvlag in zijn vlaggenmast mag hangen. Peter is helemaal klaar met de gemeente, want die `heeft het specifiek op zijn persoon gemunt'; bij andere bedrijven in de straat worden soortgelijke reclame-uitingen wel oogluikend toegestaan. Om rechter Vivienne van Amstel van zijn gelijk te overtuigen heeft de makelaar een zeer uitgebreide fotoreportage meegenomen.

Uitspraak:
BO4283

Aflevering 2 (6 december 2010)

Wendela is slachtoffer van huiselijk geweld. De afgelopen 17 jaar is ze met grote regelmaat ernstig mishandeld door haar man. Vandaag zal ze in de Utrechtse rechtbank haar ex-partner voor het eerst weer zien na de tragische gebeurtenis. Haar man tuigt haar- in het bij zijn van de kinderen - zo ernstig af dat Wendela vreest voor haar leven. Ze zal tijdens de zitting gebruik maken van het zogenaamde spreekrecht, dat inhoudt dat zij aan strafrechter Paola Bernini zal vertellen hoe groot de impact op haar leven is van jarenlange mishandelingen.

Uitspraak:
BO4142

De 57-jarige Marie Louise heeft een dramatisch verleden. Dertig jaar geleden is ze neergestoken door haar toenmalige partner, waarna haar onderbeen is geamputeerd. Marie Louise is arbeidsongeschikt en moet rondkomen van een bijstandsuitkering. Vandaag hoopt ze rechter Klaas Jan Veenstra ervan te overtuigen dat ze recht heeft op bijzondere bijstand. Want ze wil graag een degelijke matras kunnen kopen, nu ze op een luchtbed slaapt dat steeds leegloopt.

Uitspraak:
BO4145

Meneer Merenciana is het oneens met een opgelegde verkeersboete. Aan kantonrechter Sjef de Laat om helder te krijgen waar het mis is gegaan. De man heeft een doorgetrokken streep overschreden. Is dat om een graafmachine in te halen, zoals hij bij hoog en laag tijdens de zitting beweert, of is het om een stadsbus?

Uitspraak:
B04181

Aflevering 1 (30 november 2010)

Een ruzie in een nachtclub loopt uit op een steekpartij. De twee verdachten zijn de 22-jarige S. en de 21-jarige M. Zij moeten vandaag voorkomen voor de meervoudige strafkamer. Rechter Jan Krol zal - mede aan de hand van bewakingsbeelden - bepalen in hoeverre de twee vrienden schuldig zijn aan het neersteken van een Chinese man. Of is het slachtoffer eigenlijk ook dader?

Uitspraken
BM5056
BM5046

Ilona (45) is moeder van twee kinderen en sinds tien jaar gescheiden. In een eerdere rechtzaak wordt bepaald dat haar ex-man alimentatie moet betalen. Tot op de dag van vandaag heeft Ilona geen cent ontvangen. Vandaar dat ze familierechter Bart van Meegen zal vragen haar ex-partner een zogenaamde lijfsdwang op te leggen. Dit houdt in dat hij
- indien hij wordt aangehouden door de politie - vastgezet wordt in de gevangenis en pas na betaling van achterstallige alimentatie (inmiddels opgelopen tot 12.000 euro) op vrije voeten komt. Een ingrijpende maatregel, maar voor Ilona het laatste redmiddel om haar hoofd boven water te houden.

Uitspraak
BO4157

Voetbalvereniging Quick'20 heeft een kort geding aangespannen tegen de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Aanvankelijk mag de club uit Oldenzaal de bekerfinale op eigen terrein spelen. Klein probleem: het hoofdveld is vanwege groot onderhoud volledig omgeploegd. De KNVB heeft nu de tegenpartij het recht gegeven de wedstrijd te organiseren, terwijl Quick '20 denkt dat de finale prima op haar bijveld gespeeld kan worden. Rechter Sheila Hagedoorn moet een besluit nemen.

Uitspraak
BM7145

Zie het origineel
Meer informatie over 'de Rechtbank' www.eo.nl/derechtbank

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 24 december 2010