Rechtbank Roermond


Uitspraken rijksmonument Sankt Ludwig in Vlodrop

Roermond, 24 december 2010 â De meervoudige kamer van de sector bestuursrecht van de rechtbank Roermond heeft het beroep van de stichting MERU tegen de door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen opgelegde last onder dwangsom, inhoudende herstel van het rijksmonument Sankt Ludwig, ongegrond verklaard.

Volgens de rechtbank biedt artikel 11, tweede lid, onder b, van de Monumentenwet 1988 blijkens de Memorie van Toelichting bij deze wet voldoende basis om handhavend op te treden tegen het bewust verwaarlozen van een monument waardoor dit in gevaar wordt gebracht. Beginselplicht tot handhaving. De financiële consequenties hiervan voor de stichting MERU kunnen niet worden gezien als een bijzondere omstandigheid op grond waarvan van handhaving kan worden afgezien.

Daarnaast heeft de meervoudige bestuurskamer van de rechtbank Roermond het beroep van de stichting MERU tegen het besluit van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om het rijksmonument Sankt Ludwig te Vlodrop niet af te voeren van het monumentenregister ongegrond verklaard.

De stichting MERU had het verzoek ingediend om Sankt Ludwig te schrappen uit het Monumentenregister. Een dergelijk verzoek kan worden toegewezen als een gebouw, vanwege wijzigingen in de feitelijke situatie of gewijzigde inzichten over de cultuurhistorische en/of architectuurhistorische waarden, niet langer als rijksmonument moet worden aangemerkt.

De stichting MERU heeft gewezen op het zogenoemde Festschrift uit 1909. Volgens de rechtbank zijn dit stuk en de vraag of het Sankt Ludwig een zogeheten âKulturkampfklosterâ is, al aan de orde geweest bij de aanwijzing van het gebouw als rijksmonument. Dit zijn dan ook geen nieuwe feiten of gewijzigde inzichten. Bovendien is het Sankt Ludwig destijds om verschillende redenen als rijksmonument aangewezen. Ook als het gebouw geen Kulturkampfkloster zou zijn, zoals de stichting MERU stelt, verdient het nog steeds om andere redenen de kwalificatie van rijksmonument.

De staatssecretaris heeft zich gezien het voorgaande in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat de stellingen van de stichting MERU geen aanleiding geven op de monumentenstatus van het Sankt Ludwig terug te komen.

LJ Nummers

BO8481
BO8494

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 24 december 2010 Naar boven