Politie Drenthe

Vrijdag 24 december 2010

Provincie Drenthe , 24-12-2010

Veel aanrijdingen door stuifsneeuw en sneeuwduinen

PROVINCIE DRENTHE In Drenthe hebben op donderdag 23 december en vrijdag 24 december 2010 veel aanrijdingen plaatsgevonden door stuifsneeuw, sneeuwduinen en gladheid. Bij Politie Drenthe werden donderdagmiddag en
-avond rond de 90 meldingen gedaan van gestrande autos, glijpartijen en veelal eenzijdige materiële aanrijdingen die direct het gevolg waren van sneeuwduinen en stuifsneeuw. Bij zeven aanrijdingen raakten mensen licht gewond. Vrijdagochtend kreeg Politie Drenthe rond de 30 meldingen binnen van aanrijdingen die plaats hadden gevonden door stuifsneeuw, sneeuwduinen en gladheid. Vrijdagochtend raakte bij Huis ter Heide een 35-jarige man uit Zuidhorn met zijn auto van de weg en belandde in de Kolonievaart. De man werd door de brandweer uit zijn auto gehaald en werd met onderkoelingsverschijnselen naar het UMC te Groningen gebracht. De man maakt het naar omstandigheden goed. Op de N381raakte vrijdagochtend een vrachtwagen van de weg en de weg tussen Beilen en Hoogersmilde was tot 10.30 afgesloten. De 34-jarige bestuurder uit Leeuwarden raakte gewond en werd naar het ziekenhuis in Assen. Op de A37 bij Zwinderen schaarde vrijdagochtend een vrachtwagen en deze raakte van de weg. Een 44-jarige man werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Hoogeveen. Op de N374 bij Buinen botsten een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar. Niemand raakte gewond. Op diezelfde N374 ter hoogte van Buinerveen raakte een tweede vrachtwagen van de weg, maar die kon zijn weg weer vervolgen. Na de ochtendspits werd het aantal meldingen minder. De politie adviseert weggebruikers om rekening te houden met de omstandigheden op de weg.

Vrouw zwaargewond door steekpartij

ASSEN Donderdagmiddag is een 26-jarige vrouw uit Assen zwaargewond geraakt bij een steekpartij. Zij was in de woning van haar ex-vriend aan de Pelikaanstraat. Daar kwam het tot een woordenwisseling tussen beide waarbij de 26-jarige verdachte een steekwapen trok en de vrouw stak. Zij is in kritieke toestand overgebracht naar het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen alwaar zij direct is geholpen aan haar verwondingen. De verdachte is kort daarna door de politie in de woning aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Politie hoort 15 verdachten in verband met vernielingen en mishandeling

EELDE/PATERSWOLDE De politie heeft de afgelopen week 15 verdachten gehoord in een onderzoek naar een reeks vernielingen en mishandelingen in Eelde en Paterswolde. In de periode vanaf oktober tot december zijn er verschillende aangiftes opgenomen van vernielingen van onder andere straatmeubilair en fietsen. Er zijn 15 verdachten (11 jongens en 4 meisjes) in de leeftijd tussen 15 en 18 jaar uit Eelde en Paterswolde gehoord op verdenking van vernieling en openlijk geweld. Twee jongens zijn ook gehoord op verdenking van mishandeling. In de komende periode zal het dossier worden afgerond en worden verzonden naar het Openbaar Ministerie.

Politie lost 11 auto-inbraken op

HOOGEVEEN Twee jeugdige Hoogeveners worden verantwoordelijk gehouden voor in totaal 11 auto-inbraken. Deze feiten werden gepleegd in de periode van 10 tot 13 november 2010. De inbraken vonden plaats in verschillende straten in- en rond het centrum van Hoogeveen. Uit een aantal autos zijn goederen (o.a. navigatieapparatuur) weggenomen en van een aantal werd alleen een ruit vernield. Ook werd geprobeerd enkele van deze autos te stelen door bedrading door te verbinden. Dit lukte echter niet. Het politieonderzoek leidde al op 11 november naar een 17-jarige jongen uit Hoogeveen. Hij bekende zijn aandeel in deze zaken en verklaarde deze samen met een 19-jarige plaatsgenoot te hebben gepleegd. Deze verdachte werd een dag later aangehouden. Hij ontkende echter betrokken te zijn geweest bij deze auto-inbraken. Beide jongens zijn na uitgebreid verhoord te zijn in vrijheid gesteld. Een deel van de gestolen goederen is teruggevonden. In dit onderzoek werd ook een 20-jarige inwoner van Elim aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een aantal van deze auto-inbraken. Ook deze verdachte ontkent echter elke betrokkenheid. Hij is na verhoord te zijn weer in vrijheid gesteld. De politie denkt voldoende bewijs te hebben tegen deze verdachten en heeft het dossier afgesloten en verstuurd naar het Openbaar Ministerie.

CBR verklaart 120 rijbewijzen van Drentse inwoners ongeldig

PROVINCIE DRENTHE Het Centraal Bureau Rijvaardingheidsbewijzen (CBR) heeft in 2010 120 rijbewijzen van Drenthe burgers ongeldig verklaard. Jaarlijks worden door de politie Drenthe ongeveer 400 van dergelijke meldingen bij het CBR gedaan. Naar aanleiding daarvan is dit jaar door het CBR van 120 inwoners van Drenthe het rijbewijs ongeldig verklaard. Dit omdat men niet geschikt of rijvaardig was of niet voldaan heeft aan de opgelegde verplichte cursussen. Door de politie wordt van iedere bestuurder, die met 1,3 promille alcohol of meer achter het stuur wordt aangehouden, een melding gemaakt bij het CBR. Voor een beginnend bestuurder is dit al vanaf 0,5 promille. Naar aanleiding van deze melding legt het CBR aan deze bestuurders de verplichting op een cursus de zogenaamde Educatieve Maatregel Alcohol te volgen. Indien men weigert deel te nemen aan de cursus of de kosten daarvan niet betaalt, wordt het rijbewijs van betrokkene door het CBR definitief ongeldig verklaard en mag men geen auto meer besturen. Van bestuurders waarvan de politie naar aanleiding van hun rijgedrag twijfelt of deze lichamelijk of geestelijk nog wel langer geschikt zijn om een rijbewijs te bezitten, wordt ook bij het CBR een melding gemaakt. Deze bestuurders worden door het CBR opgeroepen voor een medisch of rijvaardigheidsonderzoek. Als daaruit blijkt dat men niet langer geschikt of rijvaardig is, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Omdat voor het verkrijgen van een AM rijbewijs geen medische eisen zijn gesteld, kan van deze categorie het rijbewijs wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid niet ongeldig verklaard worden. Bestuurders die zich a-sociaal in het verkeer gedragen, zoals b.v. de toegestane snelheid binnen de bebouwde kom met meer dan 50 km/uur overschrijden of in één rit 2 of meer ernstige verkeersovertredingen plegen worden, nadat er een melding bij het CBR is gedaan, door het CBR verplicht de cursus Educatieve Maatregel Gedrag te volgen.