Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid

24 december 2010

---

Beperkt strooizout voor gladheidbestrijding

22 december 2010

Het stadsdeel werkt momenteel met man en macht aan de gladheidbestrijding in Zuid. Zaterdagochtend (25 december) wordt nog gestrooid, helaas is in de week daarna geen strooizout meer beschikbaar.

Naar verwachting krijgt het stadsdeel vrijdag 31 december of zaterdag 1 januari weer een lading strooizout van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV). Vanaf die zaterdag kan weer gestrooid worden.

Borstelen en schuiven

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zet het stadsdeel andere middelen in, zoals sneeuwschuivers en borstelmachines. In uiterste gevallen wordt zand gebruikt. Hierbij gaat het dan vooral om extreem gladde locaties.

Geen zout in kisten

Voor inwoners is momenteel geen zout beschikbaar in de gele zoutkisten bij openbare voorzieningen. Ook is het niet mogelijk om zout bij de stadsdeelwerf te halen.

Gladheidbestrijding

Wanneer wordt er gestrooid?

Van november tot en met maart voert de gemeente een beleid van gladheidbestrijding. In deze periode worden de weervoorspellingen goed in de gaten gehouden. Bij een voorspelling van gladheid neemt de gemeente een besluit om preventief te strooien, veelal vindt dit plaats vanaf 2 uur `s nachts. Op sommige dagen zijn meerdere rondes nodig om de wegen begaanbaar te houden.

Wie strooit waar?

DIVV: de Gladheidbestrijding van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer is verantwoordelijk voor het strooien van het hoofdwegennet auto en openbaar vervoer in stadsdeel Zuid.

Stadsdeel Zuid: de prioriteit van het stadsdeel is om het hoofdnet fiets, van maar liefst 200 kilometer, zo berijdbaar mogelijk te maken en te houden. Ook hierin wordt gekeken naar wat er mogelijk is met de huidige voorraad zout. De buurtwegen kunnen op dit moment niet gestrooid worden.

Extra inzet medewerkers werven

Bij extreme gladheid en sneeuwval gaan de medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte van het stadsdeel - tijdens reguliere werktijden
- aan de slag om druk bezochte en/of gevaarlijke plekken in de openbare ruimte handmatig sneeuwvrij te maken en te strooien.

Het gaat om:

* bruggen

* hoeken en taluds bij drukke kruisingen en oversteekplaatsen
* tram- en bushaltes

* voetpaden bij openbare voorzieningen zoals verzorgingstehuizen

Waar wordt níet gestrooid?

De gemeente gaat niet over tot het bestrijden van gladheid op trottoirs, voetpaden en binnenwegen in de wijken, omdat dit te hoge kosten met zich meebrengt en het milieu extra belast. Bewoners en ondernemers worden verzocht om de eigen stoep sneeuwvrij te maken door de sneeuw op te ruimen en/of zout te strooien.

Wilt u op de hoogte blijven van de meest actuele situatie rondom gladheidbestrijding in Zuid? Blijft u dan deze website in de gaten houden.

Voor meer informatie kunt u bellen naar 14 020 of kijk op Amsterdam.nl.